Meubel gemaakt van afgedankte laptops

De Londense ontwerper Tom Robinson maakte gebruik van 100% gerecycled plastic van e-waste (elektronisch afval) voor het vervaardigen van de Evolve Chair met als doel dit door de mens vervaardigde materiaal een meer natuurlijke uitstraling te geven.

De zwarte stoel is gemaakt van platen gerecycled plastic die door het Nederlandse bedrijf The Good Plastics Company worden vervaardigd uit e-waste, zoals afgedankte laptops en computers.

De stoel dankt zijn kleur aan het zwarte plastic van het elektronische afval, dat wordt geplet en vermalen voor het wordt verwerkt tot plastic platen. De ontwerper is van mening dat het materiaal dankzij dit procedé een gevoel en uitstraling krijgt waar plastic doorgaans niet mee wordt geassocieerd.

“Deze opnieuw bewerkte platen lijken eerder op poreus hout of steen dan op kunststof,” zegt Robinson.

Hij wilde dit aspect van het materiaal uitlichten, waar hij bij toeval op stuitte tijdens de eerste testen in zijn werkplaats. Uit deze testen bleek dat hoe dieper met een CNC-machine in het materiaal freesde, hoe donkerder de semi-poreuze lagen werden, waardoor een natuurlijker effect ontstond.

“Het ontwerp Evolve werd geboren uit de noodzaak om gerecycled plastic op zo’n manier te presenteren dat mensen het ook echt in hun interieur op willen nemen, of dit nu in een moderne flat of een landelijke keuken is,” legt Robinson uit aan Dezeen.

“Plastic roept vanwege haar herkomst per definitie associaties als industrieel, machinaal vervaardigd en kunstmatig op. Het is daarom belangrijk om te laten zien dat gerecycled plastic er natuurlijker uit kan zien en ambachtelijk kan worden verwerkt op een manier die past in het interieurlandschap van nu.”

De stoel heeft een minimalistische geometrische vormgeving met licht afgeronde hoeken die een knipoog zijn naar de kenmerkende vorm van laptops, computers en toetsenborden.

“Vanuit designoogpunt komt de voor de hand liggende en minimalistische uitstraling van de stoel uit een zeer pragmatische benadering van het materiaal

en de vorm voort, met een stevige en slijtvaste basis en functionele detail, die werden voorzien van uitsnijdingen om de verrassend fraaie texturen te benadrukken,” zegt Robinson.

De afmetingen van de stoel en praktische details, zoals de handgrepen en gebogen stoelpootpanelen, zijn bedoeld om beschadigingen en slijtage te voorkomen en werden ontwikkeld aan de hand van 1:1 schaalmodellen, waarvoor afvalmateriaal werd gebruikt,” legt de ontwerper uit.

Robinson en zijn team sneden de plastic platen in zijn atelier in Londen met een tafelzaag op maat, waarna deze werden bewerkt met een CNC-frees en gemonteerd met dry-fit Festool Domino-verbindingen.

“Aan het einde van de levensduur kunnen de plastic onderdelen en de metalen verbindingsstukken worden hergebruikt,” legt Robinson uit.

Robinson zag het product voor zich als een schaalbaar en aanpasbaar meubelstuk en ontwierp het op zo’n manier dat het plat kon worden verpakt om milieuvriendelijker te kunnen worden getransporteerd. Het is de eerste versie van een serie die bedoeld is om een verandering in de perceptie van afvalmaterialen teweeg te brengen.

“Ik zal altijd een voorkeur hebben voor natuurlijke materialen maar gezien de 6,3 miljard kubiek ton afvalplastic die we op aarde hebben, voelde ik het als een plicht om een geschikte manier te vinden om dit robuuste bronmateriaal te hergebruiken om zo het gebruik van nieuwe materialen te reduceren,” zegt Robinson.

In 2019 werd er wereldwijd 54 miljoen kubieke ton elektronisch afval geproduceerd en naar verwachting zal dit tegen 2030 toegenomen zijn tot zo’n 74 miljoen kubieke ton.

Dankzij het feit dat de panelen van The Good Plastics Company van één soort plastic vervaardig worden, kunnen ze hergebruikt blijven worden.

In december 2020 hield William Chizhovsky, oprichter van The Good Plastics Company, een lezing tijdens een live bijenkomst bij Dezeen die in het teken stond van de uitdaging om duurzaamheid meer algemeen door te voeren.

Robinson is ook ontwerper voor Viewport Studio, dat met de Essential Furniture collectie, vervaardigd van oud hout, in 2020 de Dezeen-award voor het beste meubeldesign van het jaar in de wacht sleepte en in deze categorie ook de publieksprijs won.

Bron: Dezeen


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© Wonen360.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven