Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Oproep Fa Quix namens textiel-, hout- en meubelindustrie:

'Stop het klimaat van angst, geef de mensen hoop en perspectief!'

'Het nieuwe jaar hangt voorlopig nog vast aan het oude, door de erg beperkende maatregelen om het Covid-19-virus te bestrijden. Maar er is goede hoop dat dit jaar wel heel anders zal eindigen, veel beter dan de chaos van eind 2020. We kunnen ons de vraag stellen of het nog wel erger kan na de lockdowns en de Brexit van eind vorig jaar?', schrijft Fa Quix (foto) in een blog namens Fedustria, de Belgische federatie van de textiel-, hout- en meubelindustrie, waarvan hij directeur-generaal is.  

'Toch wel', gaat hij verder. 'Wanneer dan? Wanneer het klimaat van angst regeert en blijft regeren. Want wat stellen we vast? Een dubieus samenspel van virologen, media en beleidsmakers houdt die cultuur van angst in stand. Als objectieve bondgenoten hebben ze alle drie belang bij die angst. De virologen omdat het hun bestaansreden illustreert en sommigen erg blij zijn met de media-aandacht. De media, want angst verkoopt zeer goed. De beleidsmakers, want het geeft hen de gelegenheid om ‘hun daadkracht’ te tonen, waarbij het onder de knoet houden van de burger niet zelden belangrijker lijkt dan de doelmatigheid van veel van hun maatregelen.'

De Organix lijn, een product van het Belgische bedrijf Royal Botania, actief in de outdoormeubel- en -verlichtingsbranche. FOTO TER ILLUSTRATIE

'Intussen loopt de economie enorme schade op, terwijl de overheidsbudgetten niet meer onder controle zijn. Nu al is duidelijk dat we een decennium zullen nodig hebben om dit allemaal te herstellen. 

Natuurlijk moet het gezondheidsbeleid een prioriteit zijn. Maar de economie moet op gelijke hoogte staan. Een compromis tussen beide is zeer zeker mogelijk.
De economie moet dus openblijven, coronaproof wel te verstaan. Zeker de fabrieken en de winkels – alle winkels – maar ook de zogenaamde contactberoepen, en ook de horeca. Die hebben in de periode van de eerste coronagolf  bewezen dat ze coronaveilig kunnen werken. Ook het onderwijs moet blijven, desnoods met aanpassingen. En uiteraard moeten de grenzen open blijven. 

We blijven het herhalen: we moeten leren leven met het virus, en met zijn varianten. Wég krijgen we het niet, onder controle wél. De lockdownlobby die ‘het virus wil platslaan’ – volledig wég krijgen dus – dwaalt. Zij zorgt voor veel meer schade dan nodig (maar heeft er zelf geen last van). Een economie die openblijft daarentegen zorgt voor het broodnodige draagvlak van en voor onze samenleving. Zonder een stevige economie wordt de gezondheidszorg ondermijnd. Economie plus zorg: beide zijn noodzakelijk en versterken elkaar. En het kan tegelijk. 

Stop dus met dat klimaat van angst, maar geef integendeel de mensen hoop en perspectief.'

Bron: www.fedustria.be

Publicatiedatum: