Abonneren

Vacatures

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen week

Top 5 - afgelopen maand

Weer

Pure Talents Contest 2021:

Dit zijn alle nieuwkomers van het jaar!

Het Pure Talents Contest voor aankomende ontwerpers, dat wordt georganiseerd door imm cologne en LivingKitchen, verliest zelfs in tijden van corona niet aan internationale allure, met 862 productinzendingen uit meer dan 59 landen, waarbij maar liefst 240 designacademies betrokken zijn. De nieuwkomers vertegenwoordigen de ontwikkelingen van de wereldwijde creatieve sector op het gebied van productdesign en interieurontwerp. Interactieve producten, duurzame concepten, innovatieve meubelen en slimme keukenoplossingen zijn ruim vertegenwoordigd onder de inzendingen van dit jaar, en zouden normaal gezien aan bod komen tijdens de vakbeurs LivingKitchen, die eens in de twee jaar gehouden wordt.

Hoe kan een airconditioning bijvoorbeeld naast zijn praktische toepassingen ook een decoratieve functie hebben? Welke functies kan een eenvoudige boekensteun nog meer hebben? Wat kunnen licht en beweging bijdragen aan de sfeer van een interieur en waarom is nog niemand op het idee gekomen om coole, flexibele voedselkar te ontwerpen voor de straatverkoop van warme snacks? Jonge ontwerpers richten zich vooral op duurzaamheid, interactiviteit en concepten voor huis en keuken, dat is de positieve conclusie die kan worden getrokken uit de 18de editie van het Pure Talents Contest.

Aangepaste omstandigheden voor het Pure Talents Contest 2021 vanwege de pandemie
De coronapandemie heeft het Pure Talents Contest voor nieuwe uitdagingen gesteld. Uitdagingen die de organisatoren met de hulp van alle betrokkenen hebben overwonnen om de creatieve sector de kans te kunnen geven een nieuwe start te maken, zeker met het oog op de huidige competitieve situatie. “Vanwege corona moesten we de omstandigheden gedurende het jaar aanpassen aan de pandemie en daarom zijn we nog enthousiaster over het grote aantal aanmeldingen. We zijn ons terdege bewust van onze verantwoordelijkheid ten aanzien van jong creatief talent en zullen deze wedstrijd daarom ondanks de lastige situatie van dit jaar door laten gaan, ook al moesten we de imm cologne 2021 annuleren,” zegt Claire Steinbrück, directeur van imm cologne.

Normaal gesproken worden de 20 genomineerde ontwerpen, of 26 in de jaren dat ook LivingKitchen gehouden wordt, gepresenteerd als prototypes op een uitbundige tentoonstelling tijdens imm cologne en LivingKitchen, waar ze persoonlijk door de ontwerpers worden gepresenteerd. De afgelasting van het fysieke evenement betekent dat er ook geen Pure Talents Contest expositie plaats zal vinden met bezoekers omdat ook de imm cologne niet doorgaat. We zijn er echter van overtuigd dat zowel het publiek als de sector oog zal hebben voor deze aankomende talenten. Het Pure Talents Contest is onze manier om deze nieuwkomers in de spotlights te zetten.”

Jureersessie vond in oktober plaats op het hoofdkwartier van Koelnmesse
De jury van het Pure talents Contest kwam in oktober in Keulen bijeen om de in totaal 862 inzendingen uit ruim 59 landen te jureren. Onder de juryleden bevonden zich dit keer onder andere ontwerpster Eva Marguerre (Studio Besau-Marguerre) uit Hamburg, Jennifer Reaves, CEO van de internationale designbeurs Blickfang, ontwerper Sebastian Herkner van Offenbach en Norbert Ruf, ceatief en uitvoerend directeur van Thonet.

De door Koelnmesse georganiseerde competitie is specifiek bedoeld voor ontwerpers die nog in opleiding zijn of net aan een opleiding begonnen zijn. Gezien de omvang en het internationale karakter van de huidige competitie behoort zij tot de meest toonaangevende designwedstrijden voor jonge ontwerpers ter wereld. Dit keer is het jonge talent afkomstig uit meer dan 59 landen en doen er in totaal 240 designopleidingen mee. Het aandeel mannelijke deelnemers bedraagt 48% en dat betekent dat de deelnemers van beide seksen evenredig vertegenwoordigd zijn.

Het Pure Talents Contest als springplank naar carrière
Onder de 26 genomineerde ontwerpen bevinden zich meubelen, vloerbedekking, wandbekleding, textiel, verlichting, huisautomatiseringsoplossingen, woonaccessoires en keukens. De jury was onder de indruk van de vele internationale inzendingen en de creativiteit van de ontwerpen. Ze benadrukten de huidige moeilijke omstandigheden waar jonge ontwerpers momenteel mee te maken hebben. “Voor deze jonge generatie is gezien worden en het uitbreiden van hun netwerk erg belangrijk. Op dit punt in hun loopbaan kunnen aankomende ontwerpers nog weinig van zichzelf laten zien,” zegt jurylid Jennifer Reaves. “Dit zou een ‘verloren generatie’ ontwerpers kunnen worden omdat er momenteel nauwelijks mogelijkheden voor jong talent zijn om met producenten in contact te komen. Daarnaast hebben bedrijven op dit moment de neiging om op veilig te spelen door vooral met gevestigde ontwerpers samen te werken in plaats van te kiezen voor aankomende designers. Het is daarom belangrijk dat imm cologne deze wedstrijd organiseert, zelfs in tijden van corona,” aldus Sebastian Herkner, jurylid.

Geweldige ideeën? Vooruitstrevende productconcepten van jonge creatieve talenten
De genomineerde ontwerpen vertegenwoordigen een verrassende verscheidenheid op het gebied van functionaliteit maar ook qua constructieprincipes, gebruikte materialen en designbenaderingen. De concepten voor alledaagse producten lopen uiteen van textielontwerpen tot interactieve bedieningsunits. De nadruk ligt in toenemende mate op de relatie en interactie tussen meubilair en gebruiker.

De twee helften van de serie Twin-lampenkappen van ontwerper Albane Hundevad kunnen bijvoorbeeld snel en eenvoudig aan elkaar worden bevestigd om zo de lichtbron aan te passen aan de situatie en sfeer. De lamp Elina van Dirk Vosding, die ontworpen werd als boekensteun, bewijst zijn ware toepassing pas op het tweede gezicht. Het ontwerp kan namelijk zowel worden gebruikt als tafel- of leeslamp. “De categorie verlichting is dit jaar zeer indrukwekkend. We kwamen veel innovatieve oplossingen tegen,” zegt ontwerpster Eva Marguerre. Norbert Ruf, creatief en uitvoerend directeur van Thonet is eveneens in zijn nopjes: “Dit jaar kregen veel ontwerpen een concrete invulling. Dit wil niet zeggen dat ontwerpers ons niet hebben weten te verrassen, integendeel zelfs. We zagen een keur aan creatieve en interessante ideeën.” Ook dit maal bevonden zich onder de ingezonden ontwerpen weer diverse stoelen, waaronder de stoel Olivia van de Finse ontwerper Tatu Laakso. Dankzij het evenwicht dat hij creëerde tussen lichtheid en stevigheid in gemodelleerd multiplex heeft hij een licht en tegelijk soliede meubel ontworpen dat ook nog eens over uitstekende ergonomische eigenschappen beschikt. De aluminium TLV stoel van Elie Fazel is multifunctioneel te gebruiken in openbare ruimtes.

Onderscheidingen: Vier awards voor de beste ontwerpen van het Pure Talents Contest 2021
Zes producten uit de categorieën keukenaccessoires, keukenapparatuur en keukenconcepten werden genomineerd voor de LivingKitchen Selection van het Pure Talents Contest. Met inbegrip van de onderscheiding voor de LivingKitchen Selection zal de jury van het Pure Talents Contest in totaal vier awards uitreiken aan de beste inzendingen. De winnaars worden in februari bekendgemaakt.

Voor meer informatie over de genomineerde deelnemers en hun ontwerpen, compleet met een toelichting van het creatieve proces, ga naar: https://www.imm-cologne.com/events/pure-talents-contest/ 

 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.