Abonneren

Vacatures

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen week

Top 5 - afgelopen maand

Weer

Schilder van koninklijk portret gezocht

Societeit en businessclub de Industrieele Groote Club (IGC) in Amsterdam heeft deze week een vervroegd kerstcadeau mogen ontvangen van een anonieme schenker. Het betreft een ontwapenend portret van voormalig Koningin Beatrix. Helaas is niet bekend wie de schilder is, vandaar dat de vereniging vandaag een zoektocht is gestart in de hoop dat de maker alsnog achterhaald kan worden.Rijke verzameling aan kunstwerken

Het aangeboden werk is een welkome aanvulling op een rijke verzameling kunst, die de Club sinds de oprichting in 1788 heeft opgebouwd. De weldoener heeft het schilderij voorzien van een klassieke lijst uit 1964. Destijds werd deze lijst speciaal gemaakt voor een portret van koningin Juliana. De lijst is inmiddels gerestaureerd en verguld met 23 karaat bladgoud.

In het gebouw van de vereniging hangen onder meer werken van Louis Apol, Hobbe Smith, Cornelis Vreedenburgh, Aris Knikker en Wilem Gerard Hofker. Het portret van Prinses Beatrix is nu het enige werk, waarbij de maker niet bekend is. 

Richard Francke, directeur Koninklijke IGC: "Het zou mooi zijn als we de schilder alsnog kunnen achterhalen voor de we de deuren van de Club weer mogen openen. Een extra mooie aanleiding voor onze bezoekers om na de verplichte sluiting weer naar de vereniging te komen. Enkele weken voordat koningin Beatrix afstand van de troon deed, heeft zij op 25 maart 2013 de Club het predicaat Koninklijk verleend. Dit maakt het schilderij voor ons extra bijzonder." 

Zicht op een lege Dam
Sinds vanmorgen siert het schilderij aan de wand van de gerestaureerde Dameszaal. Deze ruimte biedt uitzicht op het Nationaal Monument, het Koninklijke Paleis en een nagenoeg lege Dam vanwege de lockdown. Het is te hopen dat het snel weer gaat bruisen, zowel in de Club als op het plein.

Wie weet wie de schilder is kan contact opnemen met Richard Francke:
r.francke@igc.nl 
0611355022


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.