Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Fabrieksstoringen en sterk toenemende vraag zijn daar debet aan

Dramatisch materiaaltekort schroeft prijzen grondstoffen meubilair naar recordhoogte

Er wordt momenteel een dramatisch tekort op het gebied van schuim voor meubels gesignaleerd. Ook een bedrijf als Boxspring Design Roosendaal, dat boxsprings, matrassen, hoofd- en voetborden en (andere) accessoires voor de slaapkamer fabriceert, ondervindt daarvan de gevolgen. "De prijzen van grondstoffen stijgen elke week, er zijn zelfs schuimleveranciers die hun prijzen naar de afnemers in drie maanden tijd - in de periode eind augustus tot 1 december - met 57% verhoogd hebben", laat directeur Peter de Kock van het Roosendaalse bedrijf weten. 

Een kijkje in een van de productiehallen van Boxspring Design Roosendaal. FOTO SIETSE HIELKEMA / WONEN360

Het gevolg is dat fabrikanten deze prijsverhogingen ook door moeten berekenen in hun eindproducten. "Het is niet uit te sluiten dat er in de toekomst een situatie ontstaat dat leveringen uitgesteld moeten worden omdat bepaalde benodigde materialen niet beschikbaar zijn. Verder zijn er toeleveranciers die al weken problemen hebben met het produceren van bepaalde kwaliteiten. Als Boxspring Design hebben we op dit moment nog voldoende grondstoffen in huis, maar daarvoor moeten we wel de hoofdprijs betalen", verklaart Peter de Kock.
Eindproducenten in onder meer Nederland en Vlaanderen vragen dan ook om begrip bij detaillisten, omdat het probleem niet snel voorbij zal zijn.

Fabrieksstoringen
De reden voor het tekort zijn fabrieksstoringen bij de productie van de basischemicaliën (TDI) die nodig zijn voor schuim. "De corresponderende plantenexploitanten DOW, Covestro en BASF hebben als gevolg van deze storingen overmacht geregistreerd en hebben hun klanten geïnformeerd dat de bestaande leveringscontracten niet kunnen worden gehaald, vanwege de knelpunten. Dit heeft ook invloed op het vermogen van schuimfabrikanten en verwerkers om te leveren", meldt het CBM, de branchevereniging voor interieurbouw en meubelindustrie.
Bij meubelfabrikanten leidt dit tot stilvallende productie, oplopende levertermijnen en als gevolg daarvan mogelijk schade- en boete claims.

Overmacht
"De storingen bij de productie kunnen worden aangemerkt als een vorm van overmacht waardoor meubelfabrikanten niet of niet tijdig kunnen leveren. Schade- en boeteclaims zouden in dat geval niet aan de orde moeten zijn", aldus het CBM.
Alhoewel elke situatie afzonderlijk beoordeeld moet worden zou men zich naar klanten/opdrachtgevers kunnen beroepen op overmacht. "In ieder geval zou de aanleiding een reden voor enige clementie moeten zijn. Heb je hiermee te maken, onze juristen staan je graag bij", roept het CBM haar klanten op.

Hoofdpijn
Al eerder schreef I.C.I.S. dat de kostenstijgingen en tekorten hoofdpijn veroorzaken voor de Europese PU-industrieën. Schuimproducenten kampen zoals gezegd met vertraagde bestellingen van grondstoffen en moesten in sommige gevallen hun klantenbestellingen annuleren. "Iedereen wordt pissig", zei een in Europa gevestigde wederverkoper van isocyanaten, verwijzend naar de recente prijsstijgingen en het annuleren van bestellingen. "Overal worden contracten opgezegd."

De recente sterke stijgingen van de grondstofkosten voor flexibel polyurethaanschuim zorgen ook voor moeilijkheden wanneer deze stijgingen niet onmiddellijk kunnen worden doorberekend aan de klanten. "We kunnen niet elke prijsstijging doorvoeren", zei een schuimproducent, die opmerkte dat kopers van schuim zouden overschakelen op alternatieve producten zoals latex en springverenmatrassen.

Door het tekort aan voorraad zullen sommige fabrieken worden gesloten ondanks de huidige grote vraag. "De beslissing is nu welke fabrieken moeten sluiten", zei een in Europa gevestigde schuimproducent. "Er is een groot gebrek aan materiaal en het is bijna onmogelijk om materiaal van externe bronnen te krijgen."

"De vraag is gewoon meedogenloos", zei een hardschuimproducent, verwijzend naar de activiteit in de bouw die de verwachtingen de afgelopen maanden overtrof.

De vraag naar flexibel schuim is groot en wordt ondersteund door een hausse in huisverbetering in verband met de coronapandemie waardoor veel werknemers thuiswerken. De vraag naar meubelen zal naar verwachting voorlopig sterk blijven.

Bronnen: www.icis.com en www.cbm.nl