Abonneren

Vacatures

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen week

Top 5 - afgelopen maand

Weer

Studies Erasmus: Nederlanders slapen niet goed

Nederlanders blijken flink wat uren te slapen, maar niet goed. Dat meldt Gezondheidsnet.nl. Het platform citeert uit een rapport waarin de bevindingen zijn opgetekend na een van de grootste studies ooit gedaan naar slaapgedrag, aldus het Erasmus MC in Rotterdam.

 

Lang genoeg slapen is zeker niet hetzelfde als het hebben van een goede nachtrust. FOTO BOXSPRING DESIGN ROOSENDAAL

De behandeling van slaapproblemen moet zich dan ook meer gaan richten op de kwaliteit van de nachtrust. Ongeveer 10 tot 20 procent van de Nederlanders slaapt slecht. Meer dan 90 procent haalt wel de aanbevolen slaapduur van 7 á 9 uur per nacht, maar heeft problemen met in slaap vallen en doorslapen. Veel mensen worden ook niet uitgerust wakker.

'Lang genoeg slapen is zeker niet hetzelfde als het hebben van een goede nachtrust', zegt onderzoeksleider Henning Tiemeier van het Erasmus MC op de website van het ziekenhuis. 'Een echte goede slaap houdt je hersenen gezond en zorgt voor herstel van het lichaam.’ Op korte termijn zorgt goed slapen voor een beter geheugen en meer concentratie. Op lange termijn kan goed slapen het risico op hersenaandoeningen zoals depressie, beroerte en dementie verkleinen.

Voor de studie zijn in totaal 1.1 miljoen mensen onderzocht: 200.358 Nederlanders, 471.759 mensen uit Groot Brittannië en 409.617 mensen uit de Verenigde Staten. Het slaapgedrag van Nederlanders blijkt op dat van de Britten te lijken. Amerikanen hebben tot drie keer meer slaapklachten. Waarom dat zo is, is niet onderzocht in de studie.

De onderzoekers pleiten ervoor dat de behandeling van slaapproblemen zich meer gaat richten op de kwaliteit van de slaap in plaats van op de duur.

Lees hier het complete artikel.


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven