Kijkje in duurzaamste woonwijk van Europa

'Willen verhalen vertellen over circulair wonen'

Het ziet er paradijselijk uit als je komt aanlopen bij de drijvende woonwijk Schoonschip in Amsterdam-Noord. Zeker in de zomer, als kinderen plezier maken in het water tussen de woonboten en watertuintjes. Kijk mee in de duurzaamste drijvende woonwijk van Europa.Het is een vrolijk geheel, de waterwijk Schoonschip met drijvende houten huizen verbonden door steigers als straten. Elke woonboot is anders, maar stuk voor stuk zijn ze overduidelijk met veel aandacht en liefde ontworpen. Vooral ook met liefde voor de planeet, hoewel je dat aan de buitenkant niet ziet. De woonboten zijn allemaal energie-neutraal en gebouwd van duurzame materialen, zoals gecertificeerd hout, gerecycled beton, hoogwaardig isolatieglas, stro, bamboe, leemstuc en Marmoleum. Al met al is Schoonschip de meest duurzame drijvende wijk van Europa en een ongelooflijk inspirerende plek, die helemaal door de bewoners zelf op de kaart is gezet. “Het heeft liters bloed, zweet, tranen gekost en eindeloos veel geduld, maar dat was het meer dan waard”, vertelt Joan Kramer, één van de bewoners.“Het idee voor Schoonschip was al jaren in ontwikkeling toen Buiksloterham werd aanwezen als plek om te experimenteren met circulair bouwen. Daar, in een zijkanaal van het IJ, wonnen we een tender voor een plek met dertig kavels, of beter gezegd dertig drijvende betonbakken, omdat we van alle ingediende plannen de hoogste duurzaamheidsambities hadden. Een aantal kavels vulden we in als twee-op-één-bak, zodat er nu 46 woningen zijn. We hebben met z’n allen één aansluiting op het elektriciteitsnet via een smartgrid en géén gas. Regenwater wordt opgevangen, afvalwater gefilterd en hergebruikt en alle energie komt van zonnepanelen en warmtewisselaars.”

Organische materialen
Interieurarchitect Pascal Hielckert ontwierp samen met Amber Beernink zijn eigen woning op Schoonschip. Daarnaast bedacht hij met Pieter Kool het interieur van de collectieve boot, waar vergaderingen, ontvangsten en presentaties worden georganiseerd. Pascal: “Ik heb heel zorgvuldig gekeken naar de materialen om te gebruiken. Op de bovenverdieping van de collectieve boot zit leemstuc op de wanden, een natuurproduct dat vocht reguleert en zorgt voor een gezond binnenklimaat. Beneden is het Marmoleum op de vloer en op de wanden gesponsord door Forbo Flooring. Een mooi detail vind ik dat we voor de wand twee kleuren Marmoleum hebben gebruikt, die in een horizontale, golvende lijn op elkaar aansluiten. Die lijn zit precies ter hoogte van de waterlijn, zodat je beneden in de boot precies ziet hoe ver je onder water bent. Daarnaast zijn in de Marmoleum-wand uitneembare tafels verwerkt. Als je ze neerzet, heb je een tafel met een blad van Marmoleum.”Marmoleum is een materiaal dat van nature duurzaam en circulair is. En het is geen modegril, het heeft zich al ruim honderd jaar bewezen. Forbo is ook altijd al een pionier geweest als het gaat om het recyclen en opnieuw gebruiken van hun restmaterialen. Dat maakt het extra interessant voor ons, want wij willen hier verhalen vertellen over circulair bouwen en wonen. Een mooi detail vind ik dat we voor de wand twee kleuren Marmoleum hebben gebruikt, die in een horizontale, golvende lijn op elkaar aansluiten. Die lijn zit precies ter hoogte van de waterlijn, zodat je beneden in de boot precies ziet hoe ver je onder water bent. Daarnaast zijn in de Marmoleum-wand uitneembare tafels verwerkt. Als je ze neerzet, heb je dus een tafel met een blad van Marmoleum.”

Meer informatie:
Forbo Flooring
www.forbo.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.