Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Tarkett Desso wil derde van tapijten recyclebaar maken

Tapijtproducent Tarkett Desso wil dat in 2030 een derde van zijn tapijten uit hergebruikte grondstoffen bestaat. Dit meldt het Financieel Dagblad. Maar zover is het nog lang niet: 'recyclebaar is een stap, recyclen een tweede', is te lezen in het nieuwsartikel.

Het designcentrum van tapijtenmaker Desso in Waalwijk kent twee uitersten. In de ene lichte ruimte worden met honderden spoelen gekleurde garen, machinaal de mooiste tapijten geweven. Hoogpolig, vlak, met een werkje. Alles is mogelijk voor de klanten, zegt ontwerpdirecteur Ludwig Cammaert, designdirecteur bij de tapijtenmaker tegen journaliste Caitlin Stooker. Zelfs een kleur op maat, mocht die ene tint nét niet tussen de 1200 standaardmogelijkheden zitten.



Het Franse bedrijf dat in 2015 Desso overnam, investeerde €15 mln in de vorig jaar geopende recyclelijn. Daarmee wil het een einde maken aan de bergen waardeloos afval die tapijt veroorzaakt. "Oud tapijt wordt zo de grondstof voor nieuw tapijt", zegt Cammaert tegen het nieuwsblad.

Tarkett produceert onder andere tapijttegels. Van schaatspaleis Thialf tot de businessclass in de KLM-toestellen: overal ligt vloerbekleding van Desso.
Dat is tegelijkertijd het probleem, want er blijft ook een immense afvalberg achter. De Europese vraag naar tapijten is normaliter zo'n 1,8 miljoen ton per jaar. De afvalberg beslaat 1,6 miljoen ton per jaar, waarvan het merendeel wordt verbrand of op de stort belandt.

Recyclen
De oude tapijttegels gaan door een preparatietunnel, waarna de garens en de rug uit elkaar worden gehaald. De garens worden vervolgens gezeefd, zodat restjes latex en kalk eruit vallen. Wat overblijft gaat naar verwerkingsbedrijf Aquafil, dat er via chemische recycling nieuw garen van maakt. De ruggen worden verwerkt in het goedje dat op het nieuwe tapijt wordt gesmeerd.
De verwerkingslijn is door Desso ontwikkeld. Ruim tien jaar geleden brachten ze de eerste recyclebare tapijttegels op de markt. Desso verwacht dat de coronacrisis weinig effect heeft op de recyclingtak en de hoeveelheid tegels die terugkomen.

Bron: FD.nl (inlog vereist)

Publicatiedatum: