Abonneren

Vacatures

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen week

Top 5 - afgelopen maand

Weer

Het verhaal achter de designlamp Valigia

Het model Valigia van de Italiaanse ontwerper Ettore Sottsass komt steeds vaker terug in moderne interieurs. Wat velen niet weten is dat er achter deze lamp een verhaal schuilt.

Sottsass was zeer gevoelig voor de sociale veranderingen die vanaf de jaren 60 tot midden 70'er jaren in Italië en in de rest van de wereld plaatsvonden. Hij reageert daarop door het maken van ontwerpen en objecten. Deze designs worden gekenmerkt door sterke ironie en maatschappijkritiek."Hij is de eerste ontwerper uit Italië die er in slaagt om, door productie van zijn designobjecten, de opkomende ideeën van counter of radicaal design tot uitdrukking te brengen. De stromingen uiten sociale kritiek, die uitgedrukt wordt door objecten die worden gekenmerkt door sterk te experimenteren met materialen, technieken en vormen die vaak lijnrecht in strijd zijn met de rationalistische stijl en de toenmalige algemene smaak", laat Martijn Torenstra van 40LUX weten, Nederlandse vertegenwoordiger van onder andere het Italiaanse merk Stilnovo.

"De zogenaamde Counter Design-beweging ondersteunt het idee dat design niet eindigt bij het object dat door de industrie in productie wordt genomen, maar begint wanneer het onze huizen, straten, steden, luchten, lichamen en zielen binnendringt. Design begint wanneer het een visuele, fysieke, zintuiglijke weergave wordt van de existentiële metafoor waarop we ons leven baseren."

In 1981 was hij medeoprichter van de Memphis-groep, samen met Hans Hollein, Arata Isozaki, Andrea Branzi, Michele de Lucchi en andere architecten van wereldklasse.

Valigia werd in 1977 ontworpen voor Stilnovo en wordt nu opnieuw, net als meer modellen uit het roemruchte verleden van Stilnovo in beperkte oplage gemaakt met respect voor het oorspronkelijke ontwerp en de filosofie daarachter.

"Valigia is een lichtvoetig en aantrekkelijk lichtobject met een unieke stijl, gebouwd door primaire industriële componenten zoals gebogen buizen, ronde buizen (zoals de handgreep), en geperste en gevouwen platen samen te voegen. Valigia is beschikbaar in de originele rood/zwarte kleur en wordt volledig met de hand gemaakt."

Sottsass' werken worden bewaard en tentoongesteld in de collecties van prestigieuze musea zoals het Centre Georges Pompidou en het Musée des Arts Décoratifs in Parijs, het Victoria & Albert Museum in Londen, het Stedelijk Museum in Amsterdam, het Museum of Modern Art en het Metropolitan Museum in New York, het Musée des Arts Décoratifs in Montréal, het Israel Museum in Jeruzalem en het Nationaal Museum in Stockholm.

Meer informatie:
40LUX
info@40lux.nl 
www.40lux.nl 


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.