Ontwerpster maakt lamp van laser-cut multiplex

De Hongaarse ontwerpster Zsuzsanna Horvath gebruikte met laser gesneden berkenmultiplex voor het maken van de hanglamp Illan voor de Italiaanse lampenfabrikant Luceplan.

Horvath wist vorig jaar de aandacht van Luceplan te trekken toen ze een prototype van haar ontwerp presenteerde op de Salone Satellite tijdens de meubelbeurs in Milaan.

Illan betekent iets vluchtigs of zwevends in het Hongaars, een concept dat Horvath wilde vangen in dit eenvoudige en verfijnde ontwerp. De techniek van het precisie lasersnijden werd gebruikt om evenwijdige lijnen uit een dunne plaat multiplex te kerven. Wanneer de lamp wordt opgehangen dan krijgt de kap zijn kenmerkende gebogen vorm.

“Het idee voor deze lamp is ontstaan door te experimenteren met het lasersijden van verschillende materialen,” zegt Horvath. “Wanneer vellen papier of hout geometrisch worden gesneden dan krijgen zij nieuwe eigenschappen onder invloed van de zwaartekracht.”

In de kap bevindt zich een LED-lamp in een warme kleurtoon, die door de lamellen heen een gloedvol, diffuus licht verspreid. “Het eenvoudige concentrische uitgesneden motief vormt het hout om tot een driedimensionaal sculpturaal object dat bij de minste luchtverplaatsing in beweging komt, terwijl de warme gloed van het licht een weldadig rust geeft“, zegt Horvath.

“Deze lamp bevindt zich op de grens tussen kunst en design, en vormt een evenwicht tussen functionaliteit, schoonheid en dat beetje magie dat we zo hard nodig hebben in het leven van alledag,” voegt de ontwerpster eraan toe. De Illan hanglamp is in drie uitvoeringen verkrijgbaar met een breedte tot wel een meter. De lamp is zowel geschikt om alleen te worden opgehangen of gegroepeerd met andere formaten.

Horvath is een Hongaarse ontwerpster en architect die in Kopenhagen is gevestigd, waar zij haar eigen studio heeft. Hanglamp Illan is genomineerd voor de Dezeen Awards 2020 in de categorie ‘lighting design’, naast een bedlamp die kinderen voorleest en een ringvormige lamp die 320 graden kan draaien.

Andere voorbeelden van multiplex ontwerpen zijn de laser-cut multiplex lampen van de Italiaanse designstudio Bjørne en een modulaire verlichtingscollectie van aluminium en multiplex van het Londense ontwerpersduo Tino Seubert en Theodora Alfredsdottir.

Bron: Dezeen


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© Wonen360.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven