Cab World is meesterwerk van vakmanschap

“Het kostte me bijna twintig jaar om de moed te verzamelen voor het ontwerpen van een stoel (en ik denk dat Cab exact is wat een stoel zou moeten zijn). Hij werd ontworpen zoals alle stoelen, dat wil zeggen eenvoudig en zoals altijd voorzien van een zitting, rugleuning en vier poten. De bekleding van doorgestikt zadelleer werd aangebracht over het stalen frame, zoals de huid het skelet omhult, een structurele en organische symbiose.”

Mario Bellini
De Cab stoel werd in 1977 door Mario Bellini ontworpen voor Cassina en is één van zijn meest bekende stukken. Volgens de ontwerper behoort de stoel, dankzij haar unieke relatie tot het menselijke lichaam, tot de meubelstukken die het sterkst verankerd zijn in ons collectief geheugen.

Het vakmanschap en de expertise van Cassina is met name terug te zien in zadelleren bekleding van Cab, die in 13 verschillende kleuren leverbaar is en waarvan het productieproces uiterst tijdrovend en complex is. Om de bekleding voor één stoel te vervaardigen, ondergaan 21 stukken zadelleer 22 handmatige handelingen, waarna ze in elkaar gezet worden als een op maat gemaakt kledingstuk dat precies om het metalen skelet van de stoel past en vervolgens met ritsen wordt vastgezet.

De 85-jarige Bellini werkt al meer dan 55 jaar samen met Cassina. In deze tijd vormde de iconische Cab-stoel de basis voor een familie van stoelen, met en zonder armleuningen, uiteenlopend van de Cab Lounge fauteuil, de Cab kruk, die in twee hoogtes verkrijgbaar is, en het Cab Night bed. Elk van deze meubelstukken kenmerkt zich door de zadelleren bekleding en de grote aandacht voor detail.

Mario Bellini is een internationaal gerenommeerde architect en ontwerper. Hij werd maar liefst acht keer onderscheiden met de Compasso d’Oro Award en 25 van zijn ontwerpen maken vast onderdeel uit van de designcollectie van het  MoMA in New York, dat in 1987 een speciale overzichtstentoonstelling aan hem wijdde. Bellini was van 1985 tot 1991 redacteur van het blad Domus, zowel in Italië als daarbuiten. In 2015 ontving hij tijdens de Triennale in Milaan de Medaglia d’Oro voor zijn oeuvre als architect en in 2017 werd er een speciale tentoonstelling aan zijn werk gewijd.

Meer informatie:
Cassina
www.cassina.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© Wonen360.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven