Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

'Ondernemers in de keukenbranche zien vraag naar luxe en kwaliteitsproducten toenemen'

De keukenbranche is volop in beweging. Marktdata heeft een beknopt overzicht van de belangrijkste trends en ontwikkelingen in de branche op een rijtje gezet. Uit onderzoek onder keukenzaken komen de volgende belangrijkste ontwikkelingen naar voren binnen de keukenbranche:

- Verdere toename van internet als ori├źntatie- en verkoopkanaal, omnichannel, combinatie winkel en online optimaliseren.
- Specialisatie op het gebied van assortiment, klantenbinding, vakkennis, beleving en service worden belangrijker voor de keukendetaillist, onderscheidend vermogen.
- Duurzaamheid en circulariteit; zowel op ondernemingsniveau als op productniveau.
- Meer nadruk op het ontzorgen van de klant; van ontwerp tot en met montage en installatie, een totaalpakket bieden.


STEEL maakt producten in het midden-hoog segment die vooral herkenbaar zijn aan details zoals: design, afwerkingsniveau, functionaliteit en prestaties. FOTO TER ILLUSTRATIE 

Veruit de belangrijkste ontwikkeling in de branche volgens de ondernemers is de verdere toename van het gebruik van internet als ori├źntatie- en verkoopkanaal. Dit geldt zowel voor ondernemingen binnen de branche als daarbuiten. Tevens voorziet men een verdere specialisatie van keukenwinkels om bestaansrecht te behouden. Voor fysieke winkels vormen vakkennis, beleving, kwaliteit en service belangrijke componenten.

Ontwikkelingen en trends - producten
Naast de branche-ontwikkelingen zijn tevens de producttrends in beeld gebracht. Wat zijn de belangrijkste trends en ontwikkelingen?

- Duurzame en energiezuinige producten.
- Meer luxe en kwaliteitsproducten, comfort, design en gemak.
- Zwarte keukens, bladen, spoelbakken en kranen.
- Afzuigkookplaten.
- Minder gaskookplaten, meer elektrisch/inductie.
- Dekton, terrazzo en marmeren keukenwerkbladen.

Een klein deel van de ondernemers wist geen producttrends te benoemen. Volgens veel ondernemers zal de vraag naar duurzame en energiezuinige producten toenemen. Daarnaast voorziet men een toenemende vraag naar luxe en kwaliteitsproducten. Ook winnen met name zwarte keukens en kranen, afzuigkookplaten en Dekton keukenwerkbladen aan populariteit. Verder ligt het voor de hand dat de verkoop van gaskookplaten zijn beste tijd wel heeft gehad en dat de groei als gevolg van de energietransitie te vinden is in het segment elektrisch/inductie.

Ontwikkelingen binnen de keukenzaak
Naast de ontwikkelingen in de markt is er tevens gevraagd naar de ontwikkeling van een aantal aspecten binnen de onderneming in het afgelopen jaar. Onderstaand figuur toont de resultaten, gesorteerd op de mate van toename.

Ontwikkelingen binnen de onderneming

Zowel het aantal winkelbezoekers al het aantal kopende klanten en het gemiddeld verkoopbedrag per klant zijn het afgelopen jaar per saldo toegenomen. Ook de investeringen in de onderneming zijn het afgelopen jaar toegenomen. Met uitzondering van de mogelijkheid van het verkrijgen van krediet laten alle indicatoren een positieve lijn zien.

Bron: Marketingrapport Keukenzaken 2020

Publicatiedatum: