Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Hoe voorkom je uitzetten van houten meubels?

Dat hout een natuurproduct is en kan 'werken' is niets nieuws. Dat wil zeggen dat het onder bepaalde omstandigheden kan krimpen en uitzetten. Bij houten meubels kan dat tot ongemak leiden. Eric de Munck van het Centrum Hout legt aan Radar, het forum van het televisieprogramma Radar van Avrotros, dat met een kritische kijk consumentenzaken behandelt, uit wat er tegen gedaan kan worden om dergelijke ongemakken te voorkomen. 


FOTO TALLES ALVES | UNASPLASH

Houd de luchtvochtigheid stabiel

De oplossing voor dit probleem is volgens De Munck heel eenvoudig. "Probeer de luchtvochtigheid in je huis altijd rond de 65 procent te houden. Dit is niet alleen goed voor het hout, maar ook voor je eigen gezondheid."

Als de luchtvochtigheid te laag is, kun je volgens De Munck een droog en kriebelig gevoel krijgen. "Maar een te hoge luchtvochtigheid is ook niet goed, want dan krijg je schimmels", voegt De Munck toe.

"Je kunt de luchtvochtigheid in je huis regelen door een luchtbevochtiger aan te schaffen of de ramen en deuren vaker open te doen."

Zorg ervoor dat je hout voldoende teruggedroogd is
Naast de juiste luchtvochtigheid is het ook belangrijk dat het hout voldoende gedroogd is, voordat er iets mee wordt gedaan. "Als je nat hout binnen gebruikt, kan het snel krimpen en kunnen er scheurtjes ontstaan."

Volgens hem is het daarom verstandig om aan je meubelmaker/leverancier te vragen of het hout eerst goed teruggedroogd is, dit is het omlaag brengen van het vochtgehalte van het hout. "Scheuren in je meubel kan teleurstelling opleveren. Dit kun je voorkomen door met je meubelmaker af te spreken dat het hout eerst goed teruggedroogd is, voordat er meubels mee worden gemaakt."

Laat je houten vloer acclimatiseren
"Als je een nieuwe houten vloer koopt, moet je die eerst even tijd geven om te acclimatiseren", zegt De Munck. "Het is verstandig om ze eerst een dag of drie, vier in de ruimte te leggen waar de vloer komt te liggen. Op deze manier kun je het krimpen of opbollen van de nieuwe vloer voorkomen."

"Verder is het bij houten vloeren belangrijk om aan de buitenkant twee centimeter ruimte over te houden, zodat de vloer kan leven. Die ruimte kun je eventueel afdekken met plinten."

Bron: Radar AVROTROS

Publicatiedatum: