Piet Hein Eek lanceert delfsblauw ontwerp

"Toen ik gevraagd werd om voor Heinen Delfts Blauw iets te ontwerpen was er nog geen vuiltje aan de lucht", begint Piet Hein Eek van het gelijknamige designmerk. "Zij maken door een uit de hand gelopen hobby van vader traditioneel Delfts blauw aardewerk in een tijd dat de meeste Delfsblauwfabrieken hun deuren al lang gesloten hebben. Er zal wel een wet van stimulerende achterstand in zitten of zo. Het Delftsblauw wordt in Nederland met de hand gemaakt en een deel van de collectie, vooral de ‘ontworpen’ producten, wordt in Azië gemaakt. Heinen verkoopt voornamelijk vanuit haar eigen winkels aan toeristen uit Azië. Er zit nu dus behoorlijk de klad in en produceren in Azië is momenteel geen pretje en andersom komen er nu ook geen toeristen naar Europa.""De eerste keer dat we elkaar ontmoetten kreeg ik de presentatie te zien die ze speciaal voor de ontwerperscollectie gemaakt hadden, ze zijn namelijk een collectie met ontwerpers aan het maken. Een onderzoek naar traditioneel Nederlands keramiek en textiel was onderdeel van de presentatie. Het onderzoek was niet alleen bijna een product op zich maar ook heel inspirerend."

"Ik nam het Workumer aardewerk als uitgangspunt. Dat is dat bruine aardwerk, gedecoreerd met gelige glazuurbobbeltjes. Het leek me mooi om hiermee een soort ‘eenvoudige-maaltijd-servies’ te gaan maken. Een servies dat uit een laatmiddeleeuws schilderij lijkt te komen maar dan wel gedesigned (echt lelijk woord maar goed voor nu)."

"De eerste modellen waren al gemaakt toen de coronapleuris uitbrak. Ik heb de definitie van het woord net even gezocht maar pleuris is een borstvliesontsteking dus niet een heel erg rottig woord. Nu zitten we dus met een set prototypes gemaakt in Nederland maar die zijn niet zo makkelijk voor een goede prijs te produceren. Mijn hoop is gevestigd op Portugal maar wie weet waar het uiteindelijk vandaan zal komen en óf het in productie genomen zal worden. De prototypes worden nu in de winkel gepresenteerd. Een voordeel van produceren in Nederland is dat wat volledig hier gemaakt wordt ook getoond kan worden."

"Toen Jorrit (eigenaar van Heinen) ons keramiek atelier bezocht en de facetschalen en -vazen zag bedacht hij om ze met de hand Delftsblauw te beschilderen met als resultaat een nieuw design-Delftsblauw-ontwerp! Zowel de schalen als de vazen als het handschilderwerk zijn extreem arbeidsintensief, het tegenovergestelde van wat je zou verwachten van een 100% Nederlands product."

Meer informatie:
Piet Hein Eek
www.pietheineek.nl


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.