De uitbreiding van kunstencentrum nOna in Mechelen is een goed voorbeeld van circulair bouwen. Dit is te lezen op nieuwsplatform Circubuil.be. Zo is het gebouw opgetrokken uit groen of circulair beton, werden oude printplaten van de drukkerij die plaats moesten maken voor het project hergebruikt als afwerking van wanden. Een mooi referentieproject in eigen stad voor architectenbureau dmvA.
Hoewel de uitbreiding voor het Mechelse kunstencentrum pas dit jaar werd opgeleverd, dateren de plannen al van 1999. Toen de art decozaal in de Begijnenstraat nOna niet langer de ruimte bood die het nodig had. Het nieuwe gebouw kwam te midden van een bouwblok aan een middeleeuwse brandsteeg die het bestaande gebouw van nOna en de nieuwbouw letterlijk van elkaar scheidt. Het nieuwe gedeelte werd ingebed in het stedelijke weefsel in de vorm van een aaneenschakeling van binnen- en buitenkamers met elk een eigen materialiteit en sfeer.
Zo is de uitbreiding het allereerste gebouw in de Benelux dat werd opgetrokken uit groen of circulair beton, dat het ingrediƫnt cement vervangt door milieuvriendelijkere alternatieven en gebruikmaakt van gerecycleerde stoffen. Als gevelbekleding werd gekozen voor prefabbetonelementen.
Ook op het vlak van technieken en energie werd er circulair gedacht. Een condenserende gasketel, vloerverwarming en lage temperatuurradiatoren zorgen voor de basisverwarming van nOna 2, aangevuld met warme ventilatielucht. Alle luchtgroepen zijn voorzien van warmterecuperatoren. Nachtventilatie zorgt voor afkoeling van de ruimtes. De energiezuinige lampen zorgen voor de verlichting, die bovendien wordt aangestuurd op basis van bewegingsdetectie en/of vanuit het gebouwenbeheersysteem. Regenwater wordt gerecupereerd om er de toiletten mee te spoelen.
Lees hier het complete artikel.