Abonneren

Vacatures

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen week

Top 5 - afgelopen maand

Weer

Dit is de winnaar van de AHEAD MEA 2020 Award

AHEAD (de Awards for Hospitality, Experience and Design) bestaat uit vier jaarlijkse awardprogramma’s die lopen over een periode van twee jaar en uitmonden in een biënnale.  De inzendingen voor het door Sleeper magazine georganiseerde awardprogramma worden beoordeeld door toonaangevende hoteleigenaars, -ontwikkelaars, -exploitanten, architecten en ontwerpers van over de hele wereld. Het ME Dubai, dat gevestigd is in het Opus-gebouw, werd geprezen voor haar ‘samenhangende designbenadering’, waarbij de jury vol lof was over de consistente uitstraling en sfeer van het hele project, van de architectuur aan de buitenzijde tot aan het interieur van het zitgedeelte in de lobby en de wastafels in de gastenkamers.

Het Opus, waarin het nieuwe ME hotel is ondergebracht, bevindt zich in het Burj Khalifa-district in het centrum van Dubai.

Het Opus, dat een oppervlakte van 84.300 vierkante meter heeft, werd ontworpen in de vorm van twee individuele torens die in elkaar samenvloeien tot een kubus. Deze kubus is in het midden ‘uitgehold’, waardoor een leegte is gecreëerd, die een belangrijk onderdeel vormt van het ontwerp. De twee helften van het gebouw, die zich aan beide zijden van deze leegte bevinden, zijn met elkaar verbonden via een vier verdiepingen tellend atrium aan de onderzijde en een asymmetrische 38 meter brede brug die zich op een hoogte van 71 meter boven de grond bevindt.

“De exacte orthogonale geometrie van de glazen kubus van het Opus vormt een opvallend contrast met de vloeiende vorm van de acht verdiepingen hoge lege ruimte in het midden van het gebouw,” legt Christos Passas uit, projectleider bij Zaha Hadid Architects.

De isolerende façades van dubbel glas zijn voorzien een UV-coating en een weerkaatsend patroon om het zonlicht zoveel mogelijk tegen te houden. Dit stippelpatroon, dat rondom het hele gebouw is aangebracht, versterkt de rechte vormen van het gebouw, terwijl deze tegelijkertijd haar volume lichter maken dankzij het voortdurende lichtspel van de steeds veranderende weerspiegelingen.

De 6.000 m2 telllende ‘lege ruimte’ in de façade is gemaakt van 4.300 afzonderlijke gebogen glazen panelen. Deze hoog efficiënte glazen units zijn vervaardigd van 8 mm dik gecoat Low-E glas, met een ruimte van 16mm tussen de panelen en 2 lagen 6 mm dik helder glas voorzien van een 1,5 mm PVB-harslaminaat. De gebogen façade werd ontworpen door middel van digitale 3D-modelling, waarbij ook de specifieke zones die gehard glas vereisten in kaart werden gebracht.

Overdag worden de lucht, het zonlicht en de gebouwen van de stad weerspiegeld in de kubus en als het donker is, wordt de leegte verlicht door een dynamische verlichtingsinstallatie bestaande uit afzonderlijk bedienbare LED-lampen in elk glaspaneel.

De meubelen van Zaha Hadid Design werden overal in het hotel gebruikt, waaronder de Petalina-banken en Ottoman-poefs in de lobby, die vervaardigd zijn van materialen die een lange levensduur garanderen en kunnen worden gerecycled. Alle suites zijn voorzien van Opus-bedden en de ‘work&Play’ bank en bureau-combinatie. Voor de inrichting van de badkamers werd gebruikgemaakt van de Vitea-collectie, die Hadid in 2015 ontwierp voor Noken Porcelanosa, waardoor zij haar vloeiende architecturale stijl ook door heeft gevoerd in het interieur van het hotel.

Het ME hotel in Dubai telt 74 kamers en 19 suites, terwijl er in het Opus-gebouw kantoren,  appartementen, restaurants, cafés en bars zijn gevestigd, waaronder ROKA, een modern Japans restaurant, en brasserie MAINE land.

De sensoren die door heel het Opus-gebouw zijn aangebracht, passen de ventilatie en verlichting automatisch aan op basis van de bezetting om energie te besparen. ME Dubai volgt op haar beurt het voorbeeld van Melia Hotels International op het gebied van duurzame praktijken. De hotelgasten krijgen gedurende hun verblijf roestvrijstalen waterflessen, die zij met water kunnen vullen bij  één van de vele drinkwaterautomaten in het hotel. Er worden geen plastic waterflesjes in de kamer geplaatst en er is zelfs een programma ontwikkeld om helemaal plasticvrij te worden. Het hotel probeert daarnaast voedselverspilling terug te dringen door geen voedsel in de vorm van buffetten te serveren en beschikt over composteerinstallaties voor het recyclen van  voedselafval.

Bron: Zaha-Hadid


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven