Eerste complexmatige verduurzaming hoogbouw

In een driedelige serie volgen we Dylan Becker, een 24-jarige jongeman, tijdens het verduurzamingsproces van zijn huurflat in Enschede. We spreken hem voordat de werkzaamheden beginnen, tijdens de renovatie en achteraf. Het proces wordt namens woningcorporatie Domijn (be)geleid door het verduurzamingsplatform Reimarkt.Dylan Becker kijkt tevreden terug op de eerste fase van de verduurzaming van zijn appartement in de Wienebrink in Enschede. Halverwege april ontving hij een uitgebreid informatiepakket over de verduurzaming van het verduurzamingsplatform Reimarkt en woningcorporatie Domijn. Hierin stond hoe het proces ging verlopen en werd ook gevraagd of hij mee wilde doen. Die beslissing was niet al te moeilijk voor Dylan. ‘Als ik  de buurt en het klimaat hiermee kan helpen, waarom niet?’ Door de verduurzaming gaat Dylan ook circa 15 euro per maand besparen op de energierekening. De renovatie van de flat is het eerste hoogbouwproject dat complexmatig wordt verduurzaamd door Domijn en Reimarkt.

Midden september, ruim voordat de werkzaamheden begonnen, kwam aannemer Dennis Nijenhuis van Exterio/Lenferink persoonlijk bij Dylan langs om de planning uit te leggen. Dat bezoek stelde de flatbewoner zeer op prijs, omdat het alle onduidelijkheden wegnam. Dylan hoorde onder andere dat elke woning spouwmuurisolatie, nieuw HR++ glas en geïsoleerde voor-en achterdeuren krijgt. ‘Woensdag gaan ze bij mij al aan de slag. Ze beginnen met de ramen in de slaapkamer, keuken en woonkamer. Als de ramen klaar zijn, komt er een nieuwe voordeur en balkondeur in.’ Dylan kijkt vooral uit naar de nieuwe witte deur. ‘Ik kreeg een brief met vier type voordeuren waaruit ik kon kiezen.’ In eerste instantie zouden de voordeuren roodbruin blijven, maar na suggesties van de bewoners is besloten de geïsoleerde deuren in de kleur wit te leveren.De eerste werkzaamheden zijn inmiddels begonnen, zoals het schilderwerk en de spouwmuurisolatie aan de buitenkant van het complex. Dylan merkt daar weinig van, omdat hij overdag werkt als magazijnmedewerker bij een tuinmeubelbedrijf. ‘Wanneer ik terug kom, zijn de uitvoerders al vertrokken.’ Toen hij toch een keer vroeg thuiskwam, trof hij wel een hoop spullen van de aannemer aan in zijn berging. ‘Gelukkig hebben de bouwers alles meteen netjes opgeruimd en achtergelaten, toen ik ze daar op aansprak.’

Concluderend, vertelt Dylan dat het verbouwingsproces positief verloopt. Misschien wordt het wel even doorbijten als de werkzaamheden in volle gang zijn? Dylan: ‘Wij als bewoners moeten er samen even doorheen. Wanneer het allemaal voorbij is, zijn we waarschijnlijk heel blij met de verbeteringen.’

Reimarkt
In samenwerking met gemeenten maakt Reimarkt het bewoners mogelijk om eenvoudig hun woning te verduurzamen. Geïnteresseerde bewoners/huiseigenaren krijgen in drie online stappen - die nog geen vijf minuten in beslag nemen - een woningverduurzamingsplan op maat. Dat geeft niet alleen inzicht in welke duurzame maatregelen aanbevelingswaardig zijn en wat die duurzame ingrepen kosten (inclusief subsidies), maar ook meteen in wat ze opleveren in euro’s besparing per maand. Met een druk op de knop kan vervolgens de stap worden gezet naar uitvoering. Daartoe heeft Reimarkt alle duurzame aanbieders & aannemers in kaart gebracht. Hiermee zetten de gemeentelijke energieloketten, die de samenwerking aangaan met het verduurzamingsplatform, de stap van advies naar uitvoering. Reimarkt werkt naast gemeenten, samen met provincies, bouwers, bewoners, vve’s, coöperaties, woningbouwverenigingen, makelaars, hypotheekverstrekkers en aanjagers door het hele land, maar ook met organisaties als het NVM en TNO. Het bedrijf brengt partijen samen in plaats van te concurreren, en opereert vanuit een ideaal. Reimarkt rekent verder een vaste prijs per product voor haar diensten en blijft daarmee onafhankelijk in haar advies. 

Meer informatie:
Reimarkt
www.reimarkt.nl 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.