Kantoorinrichter sluit fabriek en schrapt 200 banen

Kantoorinrichter Koninklijke Ahrend wordt fors geraakt door de Covid-19 pandemie, een situatie die zich naar verwachting ook in 2021 zal doorzetten. Sinds maart, toen sprake was van de eerste lockdown in Nederland, steeg de vraag naar thuiswerkplekken weliswaar exponentieel door het verplichte thuiswerken, de orders voor kantoorwerkplekken- en oplossingen daalden echter ongekend hard met ruim 30%.Na een recordomzet in 2019 en een aanvankelijke goede start dit jaar, verwacht Ahrend over geheel 2020 een omzetdaling van 20%, zo meldt de directie. Eugène Sterken, CEO van Ahrend zegt in een toelichting veel last te hebben van de coronacrisis. “Sinds de uitbraak van de pandemie en vooral door het verplichte thuiswerken, zagen we de opdrachten met ruim 30% ongekend hard teruglopen.”

Omdat het fors lagere ordervolume nog geruime tijd zal aanhouden en maar deels goedgemaakt wordt door de toegenomen vraag naar thuiswerkplekken sinds de uitbraak van de tweede golf, kondigde de directie gisteren ingrijpende maatregelen aan die in de komende twee jaar hun beslag krijgen.

Ondanks de crisistijd gaat Ahrend €14 miljoen investeren in productontwikkeling en verdere optimalisaties van de Europese productie en logistiek. Dat betekent dat de productielocatie in Culemborg eind 2021 zal gaan sluiten en de activiteiten zullen verhuizen naar de grotere locatie in Sint-Oedenrode. Daarnaast zal op de huidige locatie in Praag worden geïnvesteerd in een nieuwe volautomatische houtverwerkingsfabriek.

Sterken: “Deze maatregelen liggen volledig in lijn met onze strategie die is gericht op verdere consolidatie en verduurzaming van productie en logistiek. Door de druk op het volume en de veranderende klantvraag versnellen we echter deze beweging. Met dit plan kunnen we ook onze capaciteiten internationaal efficiënter benutten en als bedrijf verder flexibiliseren. Dit geeft ons de mogelijkheid veel beter dan voorheen te reageren op veranderingen in klantbehoeften zoals de opkomst van thuiswerken, maar ook op veranderingen die de transitie naar een circulaire economie en onze expansie in het buitenland met zich meebrengen. Aan de ene kant versnellen we onze strategie, maar aan de andere kant kunnen we onze ogen niet sluiten voor het lagere omzetniveau waarvan ook volgend jaar sprake zal zijn.”

Door deze voorgenomen maatregelen verdwijnen in de komende twee jaar tezamen 200 arbeidsplaatsen, waarvan circa de helft in het buitenland. “We verwachten dat de omzetdaling op de kantorenmarkt ook in 2021 door de economische gevolgschade van de crisis zal aanhouden, zeker zolang de overheid en bedrijven terughoudend blijven over een veilige terugkeer naar kantoor. We zullen ons kostenniveau daarop moeten blijven aanpassen en verder moeten inkrimpen”, aldus Sterken.Onder strenge hygiënemaatregelen bleven wereldwijd alle productielocaties open om productie en leveringen aan klanten veilig te stellen. Daarbij was Ahrend er snel bij om een deel van het bedrijfsproces te transformeren naar de verwachte vraag van opdrachtgevers naar thuiswerkplekken.

Sterken: “We hebben razendsnel weten in te spelen op de thuiswerkmarkt, met voor ons volledig nieuwe digitale en logistieke uitdagingen. Wij realiseerden ons al snel dat het hierbij vanzelfsprekend gaat om ergonomische stoelen en tafels, maar bovenal om het uit handen nemen van de totale zorg die dit plotselinge vraagstuk bij opdrachtgevers met zich meebrengt.” De kantoorinrichter verwacht in de komende tijd ruim 70.000 bureaustoelen en tafels voor thuiswerken uit te leveren en heeft inmiddels de productie ervan fors opgeschroefd.

“Hierdoor zijn we in staat de omzetdaling gedeeltelijk op te vangen. Het bedrijfsleven en gemeenten in Nederland lopen, ook in vergelijking met andere landen, voorop met de snelheid waarmee zij hun werknemers willen voorzien van arboverantwoorde werkplekken en het concreet plaatsen van orders. Opmerkelijk is wel dat de centrale overheid zelf tot op heden slechts enkele orders heeft geplaatst terwijl er duizenden ambtenaren van hun werkgever verplicht moeten thuiswerken.”

Sterken is positief voor de lange termijn waar volgens hem sprake zal zijn van een nieuwe werkrealiteit. “Er ontstaat straks een nieuwe hybride werkcultuur waarin we afwisselend op kantoor, thuis of onderweg zullen werken. Het kantoor zal ontegenzeggelijk de spil blijven van de bedrijfscultuur en aanjager van het creatieve proces. Zeker niet alleen om elkaar te ontmoeten of samen te werken, maar ook om geconcentreerd te kunnen werken. Want onderzoek toont aan dat thuiswerken niet voor iedereen werkt. Zodra het virus onder controle is, gaan we bedrijven weer helpen met het aanpassen van hun kantoren en het bieden van oplossingen. Bijvoorbeeld om ook op kantoor ongestoord en comfortabel videobellen mogelijk te maken, waardoor zij structureel kunnen besparen op zakelijke reiskosten zonder dat dit onnodig beslag legt op bestaande vergaderruimte. Deze concepten zullen we reeds in het eerste kwartaal van 2021 introduceren.”

Meer informatie:
Koninklijke Ahrend
www.ahrend.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.