Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Geluidsabsorberende roomdividers van gerecycled textiel

De geluidsabsorberende Sounssticks van ontwerper Andrea Ruggiero zijn een vrijstaand alternatief voor akoestische panelen en worden gemaakt van resttextiel afkomstig van de Zweedse meubelfabrikant Offecct.

Het ontwerp van deze aan het plafond bevestigde ruimteverdelers, die genomineerd zijn voor de Dezeen Awards 2020 in de categorie ‘workplace design’, hebben de vorm van alledaagse kartonnen verzendkokers.

De roomdividers werden gemaakt voor Offecct
“Voor het vervaardigen van de eerste prototypes werden overgebleven kartonnen verzendkokers gebruikt die bekleed werden met meubelstof,” vertelt Ruggiero aan Dezeen.

Het oorspronkelijk idee was om kartonnen kokers te upcyclen door ze tot een nieuw product te verwerken maar nadat de ontwerper de prototypes had gepresenteerd en getest, werd duidelijk dat ze te zwaar waren en maar weinig geluid absorbeerden. De kwaliteit van de kokers was bovendien niet consistent.

“Ruime beschikbaarheid is een belangrijke overweging bij het ontwikkelen van een high-volume product dat wordt gemaakt van restmateriaal,” legt Ruggiero uit.

“Vandaar dat we de kartonnen koker weg hebben gelaten en een aantal andere oplossingen en materialen hebben onderzocht voordat we uiteindelijk kozen voor akoestisch vilt.”

De binnenkant is gemaakt van akoestisch vilt
Het uiteindelijke product wordt vervaardigd van geluidsabsorberend akoestisch vilt in de vorm van een koker, dat op zijn plaats wordt gehouden door een hoes van textiel.

Het akoestisch vilt wordt gemaakt van een mengsel van versnipperde textielrestanten en PET-korrels van gebruikte waterflessen. Het geluidsabsorberende vermogen van de roomdivider is gecertificeerd door de onafhankelijke Zweedse akoestiek autoriteit Akustikverkstan. 

Overgebleven meubelstoffen werden gebruikt voor de buitenbekleding
Evenals de binnenzijde werd ook de buitenzijde van Soundsticks bekleed met gerecycled materiaal.

“De stoffen hoezen worden gemaakt van textielrestanten uit de meubelfabriek  van Offecct waardoor er een willekeurig kleurenpalet is ontstaan, bestaande uit vier kleuren: rood-, groen-, blauw- en grijstinten,” vervolgt Ruggiero.

“Er werd gekozen voor deze vier kleuren na een interne audit over de meestgebruikte stofkleuren door Offecct,” voegt hij eraan toe.

Voor de recyclebare einddoppen werd gebruikgemaakt van gebruikt aluminium
De doppen van de Soundsticks zijn gemaakt van gerecycled aluminium van drankblikjes en zijn volledig herbruikbaar en recyclebaar omdat er voor de bevestiging geen lijm wordt gebruikt. “De soundsticks zijn geheel vervaardigd uit gebruikte materialen waarmee ze dus een echt kringloopproduct zijn,” aldus Ruggiero.

De roomdividers zijn verkrijgbaar in rechte,  cirkelvormige  of clustervormige opstellingen, waarbij de rechte en cirkelvormige opstelling aan een rails van geperst aluminium zijn opgehangen, die op verschillende manieren kunnen worden gecombineerd om ‘kamers in kamers’ te creëren.”

De roomdividers zijn leverbaar in een rechte, cirkelvormige en geclusterde configuraties
“De interesse van Offecct voor het uitbreiden van haar aanbod buiten de baanbrekende en bekende Soundwave akoestische tegels was de drijvende kracht achter dit project,” legt de ontwerper uit. “Ik werd in eerste instantie gevraagd om vrijstaande oplossingen te onderzoeken, dat wil zeggen oplossingen die niet aan de wand te hoeven worden bevestigd.”

De Soundsticks moeten het opnemen tegen vier andere projecten in de ‘workplace design’- categorie voor de Dezeen Awards 2020, waaronder de ‘Socially Distanced’-serveerkar van March Gut en de Active Classroom-collectie ergonomische kindermeubelen van Studio Lancelot.

Fotografie: Jonas Anhede Winge

Lees meer: Design | Offecct | Acoustic panels

Bron: Dezeen

Publicatiedatum: