Abonneren

Vacatures

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen week

Top 5 - afgelopen maand

Weer

Andre Toonen van Cunera Vloerbedekking:

"In mijn simpelheid had ik nooit verwacht dat nieuwbouw zoveel kracht zou hebben"

Afgelopen mei is de in Rhenen gevestigde leverancier van vloerbedekking, Cunera, de 150 jaar gepasseerd. Door corona heeft alles vertraging opgelopen, zo ook de eventuele toekenning van het predikaat bij koninklijke beschikking hofleverancier. Een hele eer voor de eigenaren en tevens broers André en Johan Toonen. ''Er komt zoveel bij kijken om dit te mogen ontvangen, dat het ook enorm veel meerwaarde geeft als je het uiteindelijk hebt ontvangen."

De geschiedenis van Cunera gaat terug tot 1870. In dat jaar richtten de heren Lucas van Wijngaarden en Jan van der Graaff een vennootschap op 'ter verkoping en fabricage van tapijten, matten, koedekken en aanverwante artikelen'. Nu, 150 jaar later, is daar feitelijk niet veel aan veranderd. Grootste verschil is dat Cunera niet meer zelf produceert, maar dat elders laat doen en zich nu toelegt op het snijden en afwerken van tapijt dat is gemaakt van wol, sisal, zeegras, kokos en bamboe. Bij de randafwerking wordt gebruik gemaakt van leer, jute, katoen en linnen. 


De broers André (links) en Johan Toonen.

In de moeilijke jaren waarin de consument kiest voor voornamelijk synthetische vloerbedekking, blijft Cunera zich sterk maken voor natuurlijke vloerbedekking. Andre: ''Halverwege de jaren '80 kiest de consument, dankzij een toenemend milieubewustzijn steeds vaker voor de producten van ons. Inmiddels levert Cunera zowel nationaal als internationaal een complete collectie kamerbreed, karpetten, lopers en matten op basis van cocos, sisal, zeegras, papier, leder en wol."

André blikt zelf ook tevreden terug op zijn 40 jaar bij Cunera. Wat voor hem het hoogtepunt was? ''Toch wel dat we van Cunera Vloerbedekking een merk hebben neergezet in de branche. Hier hebben we enorm veel tijd en moeite aan besteed en daar plukken we nu de vruchten van doordat mensen naar kwaliteit op zoek zijn.''

Ook was de stap naar de internationale handel zeker een hoogtepunt. Andre kan zijn eerste deelname aan de Domotex in Hannover nog goed herinneren. ''Dat voelde echt als: ''We did it!''.

Daarnaast zijn de eigenaren met het hele team enorm trots op het predicaat Hofleverancier dat hopelijk opnieuw wordt uitgereikt. ''Ook bijzonder dat onze vader dit nog mee kan maken. Hij is toch ook groot onderdeel van ons bedrijf geweest. Zo'n predicaat ontvang je trouwens niet zomaar. Er gaan enorm veel inspecties en voorbereidingen aan vooraf. Het voelt dan ook als extra bijzonder, als we deze uiteindelijk weer in ontvangst mogen nemen."

Nieuwbouw
In 2001 werd een nieuw pand gebouwd. Prachtig gelegen aan de Rijn in Rhenen. Waar voorheen 'Wonen op natuur' de slogan van Cunera was, is dat nu Endless. Gebaseerd op de drie p's: People, Planet & Profit.

De showroom laat de veelzijdige collectie van de vloerbekledingsfabrikant zien. ''80% van onze bezoekers boekt orders na het bezoeken van onze showroom,'' vertelt Andre trots in de showroom, dat geheel op duurzaamheid gefocust is. ''Het hele pand ademt duurzaamheid. Van verlichting tot vloerverwarming, over alles is nagedacht!'' 

De nieuwbouw sprak veel klanten aan. ''In mijn simpelheid had ik niet verwacht dat dit zoveel kracht zou hebben.'' 

Naast het duurzame gebouw focust Cunera zich op vernieuwing in de vorm van duurzaamheid. Aankomend jaar resulteert dat in de lancering van een volledig circulair (wol)tapijt: een ontwikkeling van jaren, waarbij het vooral een probleem was om de backing (onderlaag) van het tapijt te scheiden van de bovenlaag. ''Het was de bedoeling dit begin van het jaar te lanceren, maar de coronacrisis stak hier een stokje voor. Daarom zal dit op een later moment gebeuren.''

Meer informatie:
Cunera Vloerbedekking
André Toonen
andre@cunera.nl  
www.cunera.nl 
0317-619001   
Rhenen


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven