Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Consumptie huishoudens krimpt met bijna 6 procent, maar woninginrichters zijn spekkoper

Consumenten hebben in augustus 5,8 procent minder besteed dan in augustus 2019, meldt het CBS. De krimp is kleiner dan in de vijf voorgaande maanden. Consumenten gaven net als in juli minder uit aan diensten, maar meer aan goederen zoals meubels, vloeren, keukens, verlichting, raamdecoratie etc. Daardoor zijn woninginrichters andermaal spekkoper. Ook in voorgaande maanden draaiden de overgrote meerderheid van retailers actief op het gebied van huisinrichtingen positief.

Over het geheel genomen zijn volgens de CBS Consumptieradar de omstandigheden voor de consumptie in oktober minder ongunstig dan in augustus.

Cosy's Greenhouse van het Nederlandse meubelmerk Cosy Villa.

De uitgaven aan diensten waren in augustus 14,3 procent lager dan een jaar eerder. Dat betreft vooral diensten als een bezoek aan restaurant, theater, pretpark, sportschool, voetbalwedstrijd en het gebruik van openbaar vervoer. Aan diensten zoals telefoon- en internetabonnementen, verzekeringen, woondiensten, private lease en koeriersdiensten gaven consumenten meer uit.

Consumenten hebben 8,2 procent meer besteed aan duurzame goederen. Huishoudens kochten vooral meer elektrische apparatuur, woninginrichtingsartikelen en kleding. Verder hebben consumenten 6,0 procent meer besteed aan voeding en genotmiddelen dan in augustus 2019. Aan overige goederen, zoals gas en motorbrandstoffen, hebben ze 2,8 procent meer besteed dan een jaar eerder.

Drie weken geleden meldde het CBS dat de detailhandel in augustus 10,2 procent meer heeft omgezet dan in augustus 2019. Het verkoopvolume lag 9,3 procent hoger. Zowel de foodsector als de non-foodsector realiseerde een hogere omzet.

Volgens de CBS Consumptieradar zijn de omstandigheden voor de consumptie door Nederlandse huishoudens in oktober minder ongunstig dan in augustus. Dat komt vooral doordat ondernemers in de industrie minder negatief waren over de toekomstige ontwikkeling van de werkgelegenheid in hun bedrijf en consumenten positiever waren over hun financiĆ«le situatie in de komende 12 maanden.

Publicatiedatum: