Bedrijf opgericht vanuit groot tekort aan vakbekwaam personeel

Decopool wil binnen nu en drie jaar zestig raamdecoratiemonteurs in dienst hebben

Een groep van zes ondernemers is een nieuw bedrijf gestart: Decopool. Hiermee wil zij een bijdrage leveren om het huidige tekort aan vakmensen te verkleinen. Het gaat hierbij om een raamdecoratiemontage-onderneming die landelijk actief is en zelf vakkundig personeel gaat werven, selecteren en opleiden. Met de gekozen naam Decopool wordt het open karakter benadrukt. Iedereen binnen de decoratiebranche kan een beroep doen op deze pool van installateurs. Ook staat deze open voor zelfstandigen en kleine montagebedrijven; zij kunnen zich eveneens aansluiten en montagewerken in de eigen regio uitvoeren.

Het bedrijf is opgericht door zes ondernemers: Herman van der Lelie (eigenaar van gordijnenatelier Van der Lelie, op bovenstaande foto in het midden), zoon Sjoerd (links op de foto, hij is commercieel directeur van genoemd bedrijf) en rechts Eelko Sieval. Laatstgenoemde is eigenaar van Sieval Dedicated Solutions. Ooit gestart als softwarebedrijf, maar anno 2020 vooral actief als brancheplatform. Met WoonTotaal wordt de interieurbranche met elkaar verbonden als een grote gemeenschap, waarbij inmiddels meer dan 4000 winkels uit Nederland en België zijn aangesloten.

De vakkennis voor Decopool wordt geleverd door twee oude rotten uit het vak (van links naar rechts op de foto): Gilbert Cenin (directeur van Gordijnmontage BV) en Robin Sieval (directeur/eigenaar van Sieval Raambekleding en Montage). Lennert Advocaat (directeur bij Sieval Dedicated Solutions BV) sluit de rij als algemeen directeur van de nieuwe onderneming.

Verbinder
Als verbinder tussen alle professionals in de interieurbranche ontdekte Eelko Sieval en de zijnen een gat in de markt. Al eerder werd de WoonTotaal Academy opgericht, een praktisch trainingscentrum in Zoetermeer waar kennis en expertise gedeeld worden. Daarmee wordt de interieurbranche ondersteund met trainingen voor interieuradviseurs, woningstoffeerders, projectstoffeerders en parketteurs. Want er is een groot tekort aan vakbekwaam personeel. Ontstaan doordat werken met de handen binnen het onderwijsveld ondergewaardeerd werd en in het bekende verdomhoekje terecht kwam. Veel kinderen kiezen niet langer voor ambachtelijke arbeid, omdat het automatisch gekoppeld wordt aan laagbetaalde banen. Lennert Advocaat nuanceert: "Er is wel technisch personeel, maar niet actief in de interieurbranche. Want wanneer word je er als student op gewezen dat je ook raamdecoratiemonteur kunt worden?"

Vraag stijgt
Vanuit de WoonTotaal Academy werd geprobeerd om alle neuzen op het gebied van het opleiden van kandidaat-monteurs voor retailers dezelfde kant op te krijgen, maar dat lukte om verschillende redenen niet. Veel winkeliers vonden vooral de financiële gok te groot om iemand in vaste dienst te nemen, want stel dat het werk over een aantal maanden stilvalt. "De retailer had er geen geld voor over; voor de opleiding vroegen we 2700 euro van de winkelier en hij moest ze  een contract aanbieden, dus fulltime in dienst nemen. Daar ketste het vaak op af. Maar de vraag naar vakbekwaam personeel bleef groot, wordt eigenlijk alleen maar groter omdat nieuwe aanwas achterblijft. Het uit te voeren werk neemt verder toe, omdat steeds meer vaklieden met pensioen gaan", schetst Eelko de problematiek.

Ommekeer
Inmiddels is er min of meer sprake van een ommekeer. De overheid, belangenverenigingen en ondernemers doen er alles aan om het werken met de handen weer op de kaart te krijgen. De oprichting van Decopool door de zes ondernemers is daar een mooi voorbeeld. "Wij willen een bijdrage leveren om het huidige tekort aan vakmensen te verkleinen, beginnend bij het inmeten en monteren van alle soorten raambekleding", legt Eelko uit. "Er is al een mooi beginnetje gemaakt met 13 ervaren monteurs. Via de WoonTotaal Academy is inmiddels gestart met het werven, selecteren en trainen van nieuw bloed; onervaren personeel dat de skills heeft. Dat werpt nu al zijn vruchten af, want er hebben zich al zes kandidaten aangemeld. Zij gaan straks, als het allemaal goed mag gaan, aan het werk onder begeleiding van ervaren monteurs. Totdat ook zij in staat zijn zelfstandig te werken. Daarna krijgt ieder van hen de doelstelling om zelf nieuwe leerlingen op sleeptouw te nemen. Zo moet het lukken."

Zestig monteurs
"Binnen nu en drie jaar willen we zestig monteurs in dienst hebben. Dat zijn gemiddeld genomen twee nieuwe monteurs per maand. Dat lijkt me een reële doelstelling. We maken er ook budget voor vrij om onder meer via vacaturesites te adverteren. Hopen ook op overheidssubsidie; per slot van rekening zijn we een stuk goedkoper dan een reguliere mbo-opleiding.
We werken al samen met het landelijke UWV, daarmee hopen we op vaklieden die door de coronaperikelen hun werk kwijt zijn geraakt. Want het grootste probleem is het vinden van de juiste mensen. Vandaar dat we ze zelf op gaan leiden. Ben je handig, representatief en kun je goed communiceren? Dan kun je aan de slag. Dat is de boodschap. Je krijgt eerst een training van een week om het vak onder de knie te krijgen. Daarna ga je drie weken met een ervaren iemand mee.
Op het opleidingscentrum WoonTotaal Academy worden dezer weken huisjes geplaatst met alle soorten kozijnen en ondergrond. Verder worden lesprogramma's en -boeken geschreven. De leerlingen worden op alle jargon getraind.

WoonTotaal
De diensten van Decopool worden toegankelijk gemaakt via het WoonTotaal platform voor alle aangesloten retailers. De aangeboden opdrachten worden door het planbureau van Decopool opgevolgd en de eindklant wordt namens de opdrachtgever door de systemen op de hoogte gehouden van de status. "Alle bijkomende zaken worden uit handen genomen voor de monteurs. Zij hoeven alleen maar dat te doen waar ze goed in zijn en vooraf aan te geven wat de klus gaat kosten. Wij maken de afspraken en houden de administratie bij."

Open platform

"We vinden het erg belangrijk om ook met Decopool een open karakter te houden. Het moet een montagepool worden waarbij we ruimte bieden aan zelfstandige installateurs en andere montage bedrijven, aangevuld met ons eigen personeel.
Als open platform kan dus iedereen gebruik maken van onze diensten", voegt Lennert er nog aan toe. "Als (zelfstandige) installateur word je op basis van locatie, vaardigheden en beschikbaarheid aan het werk gezet.

Alle (online) retailers krijgen de mogelijkheid om landelijke montage opdrachten uit te besteden aan Decopool. De backoffice van Decopool regelt de rest. Dat is mooi makkelijk."

Meer informatie over Decopool is verkrijgbaar via Lennert Advocaat. Hij is bereikbaar via 088 12 67 000 en l.advocaat@sieval.com.


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.