Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Domotica maakt gordijnen elektrisch

Domotica is een manier om handelingen te automatiseren die je zelf niet kunt of wilt uitvoeren. Naast het overnemen van taken, kun je met slimme apparatuur ook nieuwe functies mogelijk maken die handmatig gewoon niet mogelijk zouden zijn. Zo kun je bijvoorbeeld met domotica je gordijnen elektrisch maken. Hoe dit werkt en welke voordelen dit oplevert leggen we uit op deze pagina.Waarom zou je raamdecoratie automatiseren?
De gordijnen openen en sluiten, voor veel mensen is het een dagelijkse routine. Er zijn ook mensen die er grote moeite mee hebben. Bijvoorbeeld omdat ze chronische pijnklachten hebben, een beperkte mobiliteit bezitten of om andere redenen niet in staat zijn gordijnen te openen of sluiten. Met een gemotoriseerde gordijnrails kun je bestaande gordijnen elektrisch maken, of installeer een compleet nieuw set met een moderne gordijnrails en bijpassende gordijnen.

Niet alleen een fysieke beperking is een reden om te kiezen voor domotica raamdecoratie. Zo zijn er dakvensters, hoge ruiten of ramen die door meubilair onbereikbaar zijn. Door hier elektrische gordijnen neer te hangen ben je verlost van problemen met architectuur en inrichting. Het stelt je ook in staat om ruimtes meer creatief in te richten, zonder rekening te houden met loopruimte of bereikbaarheid van koordjes.

Nog een interessant voordeel? Wat dacht je van onderhoud en duurzaamheid? Vieze vingers op de gordijnen, trekken aan stof met een delicaat weefsel of een mechanisme dat scheef trekt; het zijn allemaal oorzaken van slijtage aan de raamdecoratie. Automatisering voorkomt voortijdige vervuiling en schade, wat naast duurzaamheid ook beter is voor de portemonnee. Elektrische gordijnen zijn een investering, dat is duidelijk, maar ze kunnen zichzelf voor een deel weer terug verdienen.

Nog meer voordelen van elektrische gordijnen?
De meest interessante voordelen zijn van toepassing op de functies die niet mogelijk zijn bij handmatige bediening. Zo kun je op vakantie Somfy PoweredBlinds laten openen of sluiten. Waarom zou je dit doen terwijl je niet thuis bent? Omdat inbrekers niet houden van activiteit in en rond de woning, met automatisering van de gordijnen lijkt de woning altijd bewoond. Daarmee is het geen vervanging van een alarmsysteem of een gekeurd slot op de deur, het is wel een extra middel om diefstal tegen te gaan.

Over alarmering gesproken; wanneer er onverhoopt iemand in huis staat, of wanneer er brand uitbreekt in huis is zichtbaarheid van groot belang. Laat de gordijnen openen bij calamiteiten, ook wanneer je niet thuis bent of rustig ligt te slapen. Het is namelijk mogelijk om met domotica het alarmsysteem te koppelen aan de verlichting of de raamdecoratie. Je stelt zelf in welke actie je wenst bij een signalering.

Thermische isolatie is nog een aanvullende toepassing van elektrische gordijnen. Hoewel raamdecoratie geen vervanging is voor hoogrendementsglas, kan het wel de thermische isolatie in huis verbeteren. En niet alleen om warmte binnen te houden, ook om het zonlicht bij de volgende hittegolf buiten te houden. Dit kun je via de app regelen, het is ook mogelijk om een lichtsensor te plaatsen. Dan stel je in welke functie je wenst bij een specifieke situatie. Denk aan tijd of lichtintensiteit. Plissé gordijnen van het duette type bieden de beste isolatie.

Het oog wil ook wat
De meest populaire domotica gordijnen zijn rolgordijnen. Met name op kantoren en andere zakelijke omgevingen is het gebruik van rolgordijnen de standaard. Ook thuis staan ze mooi, zeker op de slaapkamer. Zo kun je uit verschillende materialen en kleuren kiezen, ook kun je bijvoorbeeld een verduisterende stof kiezen zodat je eindelijk weer goed kunt slapen. Maar het is ook een optie om vouwgordijnen of plisségordijnen te automatiseren. Schuifgordijnen voorzien van een buismotor is ook mogelijk, al hebben verticaal schuivende gordijnen de overhand. Heb je een set mooie gordijnen en wil je geen compleet nieuw set aanschaffen? Dan kun je wellicht een buismotor (laten) installeren. Informeer naar de mogelijkheden.

Domotica is meer dan gordijnen alleen
Hoewel we ons hier beperken tot de voordelen van raamdecoratie, mag niet vergeten worden dat huisautomatisering veel verder gaat dan alleen de vensters bedekken. Zo kun je verlichting centraal regelen, de verwarming zelfstandig laten werken of muziek door het hele huis laten klinken zoals jij dit graag hoort. Dit wordt vaak ‘smart home’ apparatuur genoemd. Het principe is gelijk aan domotica, maar hier ligt de nadruk meer op het verhogen van comfort, minder op ondersteuning. Houd hier rekening bij wanneer je besluit om een systeem aan te schaffen. Zo heeft Somfy enkele protocollen, zowel een eigen systeem als een algemeen protocol dat je met apparatuur van andere merken kunt gebruiken.

Je bent uiteraard  niet verplicht om de elektrische raamdecoratie te koppelen aan de rest van de apparatuur in huis, het is wel een overweging die je op tijd moet maken.