Abonneren

Vacatures

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen week

Top 5 - afgelopen maand

Weer

Collectie Desert is verkrijgbaar in zeven varianten

Lampen lijken op drooggevallen rivierbeddingen

De New Yorkse architect en ontwerper Jes Paone heeft een collectie lampen ontworpen in samenwerking met zijn tante Anne Paone, een keramiekkunstenares. De lampen zijn voorzien van opvallende gebarsten, ongelijkmatig gevormde keramische kappen.

De Desert serie is verkrijgbaar in zeven varianten, variërend van een tafel- en hanglamp tot wandlampen met contrasterende messing armaturen.

Vanwege de vele ‘barsten’ in het oppervlak, die doen denken aan opgedroogde rivierbeddingen of verbrande boomschors, geven deze semi-transparante lampenkappen het licht dat zij verspreiden een mysterieuze roodachtige gloed.

De Desert-wandlamp van Jes Paone is uitgevoerd met een kap in mat wit keramiek. “Ik wilde een ambachtelijk vervaardigd object creëren in plaats van de doorsnee keramische kap, waarbij voor de productie gebruik wordt gemaakt van een gietproces om een transparant effect te verkrijgen met als gevolg dat het object er uitziet als een machinaal geproduceerde kap,” legt Jes Paone aan Dezeen uit.

In plaats van een mal te gebruiken, vormde Anne Paone de organische lampenkappen helemaal met de hand, terwijl haar neef, die toegeeft over geen enkele pottenbakkersvaardigheden te beschikken, haar aanwijzingen gaf.

Dit proces werd door het tweetal binnen een paar jaar geperfectioneerd en leverede telkens weer unieke resultaten op want geen twee kappen zijn hetzelfde, of het nu gaat om hanglampen of de coconachtige wandlampen, ze zijn altijd weer verschillend en uniek.

“Het meest onvoorstelbare is nog de manier waarop we erin geslaagd zijn om het transparante effect te creëren en dit is geheel de verdienste van Anne. Ik bleef maar vragen om nog meer schijnsel en onregelmatigheden en zij bleef proberen om voor mij te maken waar ik om vroeg.”

De industriële messing armaturen vormen een sterk contrast met het bijna vloeibare wit van het keramiek, waardoor een interessant samenspel ontstaat tussen kleuren en texturen. De armaturen zelf moesten modulair zijn om er de kappen in verschillende vormen en maten aan te kunnen bevestigen. De barsten en scheuren in de kap komen extra goed uit wanneer de lamp brandt

“We hebben de techniek van het waterstraalsnijden toegepast om de klemmen, beugels en spacers op maat te maken,” vervolgt Jes Paone.

Jes Paone stopte onlangs als vice-president architectuur en design bij de New Yorkse ontwikkelaar DDG, waar hij mede verantwoordelijk was voor projecten zoals de op de art deco geïnspireerde woontoren 180 East 88th Street en de Standish Condominiums in Brooklyn.

Hij ontwerpt nu voornamelijk voor zijn eigen architectuurstudio en de Desert-lampencollectie is zijn eerste stap naar het vervaardigen van een reeks commerciële producten.

“Architectuur is voor mij de meest complexe kunstuiting en waarschijnlijk mijn beste expressievorm. Dat gezegd hebbende, is het wel zo dat deze projecten vele jaren in beslag nemen, miljoenen dollars kosten en er enorm veel mensen nodig zijn om ze uit te voeren,” aldus Jes Paone.

Andere innovatieve recente projecten met keramiek in de hoofdrol waren het Inside-out servies van Yuting Chang en de Porcelain Room bij Fondazione Prada van Tom Postma Design.

Bron: Dezeen


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven