Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Denessen beticht concurrent van plagiaat

Half juni verscheen via dit nieuwsplatform het artikel 'Chainable ontwikkelt vrijstaande, industrieel geproduceerde keukens: "We zijn gestart om een einde te maken aan de gigantische kapitaal- en materiaalverspilling"'. Het verhaal ging over het feit dat Chainable druk bezig is met de ontwikkeling van het duurzame Kitchen-as-a-Service concept. Een vrijstaande, industrieel geproduceerde keuken met veel minder plaatmateriaal t.o.v. een traditioneel exemplaar. Een échte circulaire keuken, die volgens de directie van het bedrijf het einde inluidt van het traditionele keukentijdperk, zo was hier te lezen.

Volgens André Denessen (74) van Atelier Denessen Architecture BV is er echter sprake van plagiaat. "Het verhaal zoals dat door Chainable is opgedist, betreft onjuiste informatie en geeft een verkeerde weergave van de werkelijkheid."

André Denessen van Atelier Denessen Architecture druk aan 't werk.

"Cees van Nispen van Chainable kennen wij al sinds de jaren tachtig vanuit de keukenmarkt", begint André Denessen. "Hij was directeur bij een keukenfabriek in Oisterwijk, waar wij keukenprojecten 
mee uitvoerden en welk zakelijk contact later tot beginjaren 2000 werden bestendigd middels een ander keukenmerk.
Cees troffen wij destijds samen met zijn toenmalige partner Piet Geerts op de Kuchenmeile, zoals uit een mailwisseling en een gepubliceerd artikel blijkt. We spraken af om weer eens bij te praten.

Deze twee heren, Piet Geerts en Cees van Nispen, hadden het idee opgevat om keukens te gaan verhuren en hadden nog geen concept hiervoor ontwikkeld. Lang verhaal, kort verhaal: gezien het feit dat wij toch bezig waren met een vernieuwing in de keukenmarkt, zagen wij een uitdaging in dit gegeven en hebben wij op eigen kosten het meubel "out of the blue" ontwikkeld, mede gezien het feit dat er bij de heren geen middelen beschikbaar waren.

Het was mijn zoon Ramón die ons, op enig moment, attent maakte op de woningbouwmarkt hetgeen in eerste instantie wegens het prijspeil werd geparkeerd. Op ons atelier werd hier echter door ons over door gefilosofeerd en werd het voor ons een uitdaging om speciaal voor deze markt een meubel te ontwikkelen, hetgeen resulteerde in ons meubelprogramma Coulisse.

Argusogen
Cees van Nispen heeft na het "vertrek" van zijn partner bij BlueKitchen met de twee genoemde personen Simon Rombouts  en Jordy van Osch in het artikel Chainable opgericht en zijn met gebruik van ons gedeponeerd ontwerp de markt gaan benaderen. Diverse malen hebben zij met geïnteresseerden ons stadsatelier bezocht alwaar het meubel in werkelijkheid is te aanschouwen. Op zeker moment is door Chainable besloten om zelf een meubel te ontwikkelen en het heeft er, voor zover wij nu reeds kunnen beoordelen, de schijn van dat dit is gebaseerd op het door ons ontwikkelde concept. 

Wij zullen dit dan ook met argusogen volgen en hebben inmiddels een en ander op voorhand gemeld bij het BOIP in Luxemburg  teneinde indien nodig zo snel mogelijk een procedure op te kunnen starten."

Luchtballon
"In het bewuste artikel worden beweringen gedaan als 'onze keuken', 'onze onthulling', 'wij hebben dit' etc. Maar wat heeft Chainable op dit moment? Voorlopig een luchtballon en wellicht... ons concept gekopieerd. Chainable vermelde in hun uitingen diverse keypartners, waaronder Atelier Denessen (hetgeen inmiddels verwijderd is). 
Voor de goede orde; wij hebben geen enkele contractuele binding met Chainable, zijn in het bezit van het geregistreerd intellectueel eigendom, hoe zit dat dan met de andere keypartners?", zo vraagt André Denessen zich af.

Dieven in de nacht
Hij laat mails zien die volgens hem overduidelijk zijn beweringen staven dat het artikel gebaseerd is op door Chainable onjuist verstrekte informatie. "Coulisse, dat is de enige echte originele circulaire projectkeuken. Hij staat bij ons in Roermond en is vanaf heden leverbaar: zie ook deze folder. Wij benaderen momenteel zelf de markt zonder tussenkomst van "dieven in de nacht", hetgeen zeker qua prijsstelling ook een betere oplossing zal zijn en is", aldus André Denessen van Atelier Denessen Architecture BV.

Cees van Nispen (zie foto) laat desgevraagd weten altijd contact gehad te hebben met André en zijn zoon Ramón. "Ik heb hem inderdaad benaderd of hij een keukenmodel kon ontwikkelen voor ons circulaire, modulaire keukenconcept. Daarbij heb ik aangegeven dat er geen financiële middelen waren om hen daarvoor te belonen. Zij hebben het spontaan opgepakt en uiteindelijk het model Coulisse ontwikkeld, voor de woningcorporatiemarkt. Er werd afgesproken dat als de levering eenmaal op gang kwam de keukens door Chainable ingekocht zouden worden bij Atelier Denessen Architecture."

Te duur
"Omdat de ontwikkeling van de Coulisse, tussen de dagelijkse kantoorwerkzaamheden door moest, heeft het even geduurd voor we de Coulisse in hun stadsatelier konden bekijken. Met de kennis van toen, voldeed deze aan onze verwachtingen, echter de prijs was nog niet bekend.
Chainable was inmiddels gestart met gesprekken met woningcorporaties en beleggers om de plannen van ons concept te valideren. Dit is dan ook de tijd dat we met het model van André de hort op zijn gegaan, en dezelfde tijd waarin het artikel is gepubliceerd.
Toen André me uiteindelijk liet weten wat de prijs was van het gelaste frame en de spaanplaatpanelen, laden e.d. konden wij dat in mijn gesprekken met de woningcorporaties en beleggers meenemen.
Langzaam maar zeker werd duidelijk dat het Coulisse prijsniveau te hoog werd voor deze markten en dat ook het gelaste frame, met vaste afmetingen, waar juist vanuit de markt meer flexibiliteit gevraagd werd, obstakels zouden worden voor succes. Tevens kon door het gelaste frame de modulariteit en dus de circulariteit niet gegarandeerd worden."

Gelast frame
"Tegelijkertijd kwamen we in contact met een bedrijf, dat een oplossing had waardoor modulariteit, dat van groot belang is om alle onderdelen in de keten te houden, in tegenstelling tot een gelast frame, een oplossing had.
Dit nieuwe frame, waarvan alle onderdelen geklikt kunnen worden, zou aan de modulaire verwachtingen van de markt kunnen voldoen. De vraag was, is het stabiel genoeg en hoe pakt het prijstechnisch uit.

Ik zelf ben niet technisch genoeg, daarom heeft onze technisch adviseur een afspraak gemaakt met André en Ramón om hem van deze ontwikkeling op de hoogte te brengen. Na zijn verhaal te hebben gedaan stelde hij voor een basismeubel te ontwikkelen om daarmee André te overtuigen dat dit een veel betere oplossing zou zijn en dat de prijs ook verrassend lager zou kunnen uitvallen. André wilde er niet van weten en zei dat hij, met 50 jaar ervaring, zich niet voor kon stellen dat een klikframe de gewenste eigenschappen zou hebben. Al met al was de situatie voor beide partijen onbevredigend.
Ook een van de argumenten was dat André zijn toeleverende producenten niet wilde afvallen ook al zouden wij kunnen aantonen dat een klikframe niet alleen een veel betere oplossing was, maar ook nog eens veel goedkoper zou uitvallen dan via zijn producenten." 

Beschermd
"Toen het klikframe inderdaad aan onze verwachtingen bleek te voldoen heb ik met André telefonisch contact gehad en hem meegedeeld dat de modulaire beperkingen en de prijs een probleem zouden vormen om met de markten zaken te kunnen doen.
Hij vertelde dat er al een vermoeden bij hen heerste dat wij een andere weg zouden inslaan, en dat zij daarom vol gas waren doorgegaan, een brochure hadden ontwikkeld, inmiddels 20 keukens hadden verkocht en contacten hadden met woningcorporaties voor verdere verkopen. Ik feliciteerde André daarmee omdat ik het niet leuk zou vinden dat al hun inspanningen geen resultaat zouden hebben gehad.
André liet ook weten zijn model (Out of the Blue) beschermd te hebben bij het Luxemburgse BOIP en dat zij maar maar eens moesten uitzoeken of wij met onze oplossing niet zijn ontwerp zouden hebben gekopieerd. Ik heb toen gezegd dat dat zijn goed recht is en wij zijn berichten zouden afwachten."

Ten laatste heb ik gezegd dat als de klikframe- en meubelprijzen uiteindelijk definitief bij ons bekend waren ik zou laten weten hoeveel goedkoper onze keuken, exclusief blad, kraan en apparatuur zou uitvallen. Eerder had ik laten weten te verwachten dat dit ongeveer één derde lager zou uitvallen ten opzichte van de Coulisse; maar dan modulair en zodoende ook circulairder. Daar is het nog niet van gekomen. Dit blijkt nu zeer significant voor de validatie van ons model naar de markt", aldus Van Nispen.

Openbreken
Volgens hem hebben hij en zijn collega's een andere weergave van de feiten. "Het artikel dat in juni jl. is geplaatst, is nog steeds een correcte weergave van de situatie zoals die toen was. 
Wat ik tot slot nog wil zeggen: een keuken op basis van een stalen frame is niet uniek, dat weten wij ook wel. Wij zien dan ook de uniekheid van onze keuken in een klikbaar en modulair frame waarop we zo plaatmateriaal kunnen klikken. 
Om positief af te sluiten; er is nog een hele lange weg te gaan in keukenland, en er is meer dan genoeg ruimte voor circulaire initiatieven. Hoe meer hoe beter! We zullen toch samen die markt moeten openbreken om echt impact te maken", besluit Cees van Nispen.

Reageren? leo@wonen360.nl