Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Dornbracht rouwt om oprichter bedrijf

Helmut Dornbracht, geboren op 17 november 1928, is op 12 september jl. op 91-jarige leeftijd overleden. Dat heeft zijn familie bekend gemaakt.

De oprichter van het gelijknamige bedrijf Dornbracht begon al in 1950, op 22-jarige leeftijd, samen met zijn vader de onderneming op te bouwen. Het eerste patent, een volledig nieuwe kraan met een uitschuifbare uitloop, is gemaakt in een eenvoudige, geïmproviseerde constructie op een eenvoudige werkbank. Toen de ruimtelijk gescheiden badkamer standaard werd, breidden vader en zoon het bedrijf uit, namen ze medewerkers aan en konden zo aan de toenemende vraag voldoen.

Het kleine familiebedrijf kreeg in juni 1961 een eerste tegenslag toen de eerste kleine productiefaciliteit en de inventaris daarin grotendeels werden vernietigd als gevolg van hevige regenval. Maar in plaats van op te geven, onderhandelde de toen nog jonge ondernemer met de banken en waagde hij al snel een nieuwe start.


Foto: Dornbracht

In 1969 zette Helmut Dornbracht de eerste beslissende stap met de luxe armaturen van de "Edition 2000", waarmee het bedrijf zich op lange termijn onderscheidde van de concurrentie. Een eerste ontwerpbewustzijn werd gewekt bij klanten en er ontstond een geheel nieuw marktsegment.

Vanaf de jaren zeventig ontwikkelde de 42-jarige het bedrijf tot specialist in verfijnde en vooral individuele armaturen. Hij bouwde een verkooporganisatie op, voerde de exportinspanningen op en verhuisde het bedrijf in 1977 naar de huidige locatie in Iserlohn-Sümmern.

Met de "Madison" -serie, die vandaag de dag nog steeds succesvol is en die hij in de jaren 70 op vele markten over de hele wereld vestigde, legde hij de basis voor het aanhoudende internationale belang van het bedrijf in het luxesegment.

Halverwege de jaren tachtig presenteerde Dornbracht de door Dieter Sieger ontworpen kraan Domani. Dit polariserende product was zelfs intern controversieel. Vanuit het perspectief van vandaag kwam het precies op het juiste moment: Domani werd een internationale trendsetter en markeerde de geboorte van het huidige Dornbracht-merk.

Begin jaren negentig droeg Helmut Dornbracht de leiding over aan zijn twee zonen Andreas en Matthias, maar hij stond enkele jaren ter beschikking van het bedrijf als adviseur.

Toen zijn levenswerk in 2009 na een verwoestende brand in gevaar kwam, stond hij bijna dagelijks bij zijn zonen en het personeel. Last but not least was het zijn aanwezigheid die iedereen die in de loop van de maanden bij de wederopbouw betrokken was, heeft gestimuleerd en tot buitengewone prestaties heeft geleid.

Tot 2018 vond hij regelmatig zijn weg naar het bedrijf om de dagelijkse gebeurtenissen in zijn erebureau te volgen of om werknemers en langdurige metgezellen te begroeten tijdens een rondleiding door de productie en kantoren. Hij volgde met name nieuwe ontwikkelingen op het gebied van productieprocessen en productkwaliteit en was vooral geïnteresseerd in de mensen in zijn bedrijf.

Met Helmut Dornbracht verliezen de familie, het bedrijf en het personeel een bewonderenswaardig rolmodel waarvan de pioniersgeest een doorslaggevende rol heeft gespeeld bij het vormgeven van de sanitairindustrie en het familiebedrijf.

De begrafenis en begrafenis vonden plaats in hechte familiekringen.

Bron: Moebelmarkt

Publicatiedatum: