Naam afgeleid van zeshoekige Ierse basalten pilaren

Ontwerper creëert rotsachtige meubelen met eigen waterafvoersysteem

Ontwerper Ini Archibong liet zich inspireren door de hoogteverschillen in de rotsformaties van de Giant’s Causeway in Noord-Ierland  voor het ontwerpen van de Kadamba Gate tafel en banken, die tentoongesteld worden tijdens het London Design Festival.

De meubelen kregen de naam Kadamba Gate en zijn rechtstreeks afgeleid van de zeshoekige basalten pilaren die samen de Giant’s Causeway vormen aan de kust van Noord-Ierland.

De pilaren van verschillende hoogtes worden weergegeven door stukken hout die in verschillende vormen en lengtes zijn gezaagd en willekeurig samengevoegd zijn tot één formatie.

Archibong wilde ze eruit laten zien alsof ze van het middelpunt van de aarde naar de hemel reikten, die in dit ontwerp is weergegeven als een glad, groen gebeitst tafelblad en de zittingen van de banken.

Archibong baseerde het meubelontwerp op de rotsformaties van de Giant’s Causeway in Noord-Ierland. “Er zijn veel lagen,” zegt Archibong wanneer hij het idee achter Kadamba Gate toelicht. “Je krijgt het idee dat het vastzit aan de aarde en de aarde weer vastzit aan de sterren, een soort micro- en macrokosmos.”

“Ik was geïnspireerd door de Giant’s Causeway en zijn zeshoekige basalten pilaren. Het concept is bedoeld om een vertaalslag te maken naar een onderstel dat uit de grond opkomt en waarop het tafelblad rust, dat de lucht voor moet stellen.

Het onderstel is vervaardigd van stukken hout in verschillende hoogtes. Het ruige onderstel van de tafel en banken is vervaardigd van stukken Amerikaans kersenhout, rode eik, en thermisch behandelde rode eik die als onbruikbaar werden beschouwd en anders weggegooid zouden worden. Archibong gebruikte algoritmes om een organische vorm te creëren in een poging deze onvolmaakt en willekeurig te laten lijken. De balken worden ondersteund door een metalen frame. Het tafelblad is afgewerkt met een groene beits zodat het waterbestendig is. De houten balken zijn behandeld met een epoxybeits, waardoor zij een glanzend uiterlijk hebben.

Aangezien de meubelen bedoeld zijn voor buiten zorgt deze laag er tevens voor  dat zij waterbestendig zijn. Het tafelblad heeft een subtiel afgeronde rand zodat het regenwater weg kan lopen. Ook is het voorzien van een geïntegreerd afvoersysteem dat is weggewerkt onder een honingraatvormige messing inleg die in het houten blad is verwerkt. De honingraatinleggen zijn verbonden aan buizen en kunnen worden  verwijderd. Het water kan via deze buizen wegstromen. De afneembare plantaardig gelooide leren zitkussens werden gemaakt door Bill Amberg Studio en zijn ook verkrijgbaar voor het tafelblad. De meubelen werden gemaakt van afval stukken Amerikaans kersenhout en Rode eik.

Volgens de ontwerper illustreert de combinatie van verschillende materialen en onregelmatig gevormde stukken hout, de glanzende beits, messing details en leren elementen de situatie waarin de mensheid zich bevindt als gevolg van het coronavirus.

De meubelen werden gemaakt voor het Connected Project van het Design Museum voor het London Design Festival 2020. De Kadamba Gate meubelen werden ontworpen in het kader van het Connected project, dat werd georganiseerd door het Design Museum in samenwerking met de American Hardwood Export Council (AHEC).

Hiervoor werden negen ontwerpers uit de hele wereld uitgedaagd om een houten bureau te maken dat zich leende voor de ‘nieuwe manier van werken’ als gevolg van de coronapandemie.

Aangezien Archibong in Zwitserland woont, werkt hij vaak buiten op zijn balkon. Hij wilde dan ook dat deze tafel bestand zou zijn tegen weersinvloeden. De tafel heeft een verborgen afvoersysteem dat weggewerkt is onder messing inleggen in de vorm van honingraten, waaronder zich buizen bevinden. Alle negen stukken werden vervaardigd met medewerking van de meubelmakers van het Britse meubelmerk Benchmark en zullen van 11 september tot 11 oktober te zien zijn in het Design Museum in Londen.

Bron: Dezeen


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Instagram Facebook Rss Twitter LinkedIn

© Wonen360.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven