Abonneren

VacaturesTop 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen week

Top 5 - afgelopen maand

Weer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland weeronline.nl Altijd jouw weer

Traditionele Joodse Chanoekia’s in nieuw jasje

De New Yorkse Dana Hollar Schwartz en ontwerper Jamie Wolfond hebben een collectie kandelaars op de markt gebracht voor Joodse feest- en gedenkdagen, die onder meer bestaat uit een aluminium Chanoekia.

Via Maris, dat werd vernoemd naar de historische handelsroute van Damascus naar Heliopolis, ontwierp kandelaars voor Sabbat en Chanoeka. Ook laat het duo aan Dezeen weten dat er een decoratieve mezoeza-koker ontworpen.Drie delen
Schwartz, die het New Yorkse PR-bedrijf The Hours runt, nam het initiatief voor dit project, omdat zij geen eigentijdse mezoeza kon vinden. Een mezoeza is een koker die volgens de Joodse traditie aan de deurpost wordt bevestigd. Na een grondige zoektocht op Google ontdekte ze dat er ook weinig keuze was aan overige Judaica, artikelen voor Joodse gedenk- en feestdagen. “Het merendeel van de Judaica die ik tegenkwam waren ofwel zeer traditioneel of onpraktisch”, laat Schwartz weten.Onverwachts groot project
Na aanvankelijk besloten te hebben slechts één item voor haarzelf te ontwerpen, besloot Schwartz al snel om er een groter project van te maken. Ze nam contact op met de Canadese Joodse ontwerper Wolfond, oprichter van het designmerk Good Things, die al eerder alledaagse items in een nieuw jasje stak. Samen ontwikkelden zij een concept dat ook interessant is voor mensen die niet Joods of gelovig zijn.

“We willen mensen die niet Joods zijn graag kennis laten maken met deze cultuur. Eigenlijk kunnen ze bijna het hele jaar worden gebruikt. Ze hoeven niet in de kast te blijven staan zoals veel andere Judaica. Het zijn echt voorwerpen voor alledaags gebruik”, vertelt Schwartz.

Culturele verschillen
“Zeker in deze tijd zijn mensen steeds voorzichtiger in de wijze waarop zij omgaan met culturele verschillen en historische achtergronden”, legt Wolfond uit.

“Met deze ontwerpen proberen we te zeggen dat men niets vreemds doet. Wanneer je niet Joods bent maar dit object koopt dan is er niemand die je daarop aan zal spreken.”

Volgens Wolfond was het opnieuw vormgeven van Judaica totaal anders dan de projecten waar hij zich doorgaans mee bezighoudt, zoals verlichting en meubelen, waarvoor de grootste problemen al opgelost zijn.Starter kit
Alle items werden gemaakt van vormgegoten aluminium, een materiaal waar Wolfond eerder experimenteerde en verkrijgbaar in een geborstelde of gepolijste afwerking, of van staal. Iedere item is in meerdere kleuren verkrijgbaar.

Schwartz en Wolfond laten weten dat deze eerste collectie slechts een ‘starter kit’ voor Joodse gezinnen is en mettertijd zal worden uitgebreid.“Het idee is om verder te gaan met het opnieuw vormgeven van dit soort producten”, aldus Schwartz. “We blijven artikelen binnen deze collectie op de markt brengen maar weten niet hoe vaak. We willen er absoluut alle verschillende feestdagen en bijbehorende rituelen in opnemen.”

Bron: Dezeen


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© Wonen360.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven