Driedaagse designroute GLUE Amsterdam van 18-20 september

"Uniek concept dat nooit eerder is vertoond"

Dat de designwereld van Amsterdam bloeiend, divers, breed en creatief is, toont het nieuwe event GLUE Amsterdam connected by design aan. De initiatiefnemers van deze driedaagse designroute zijn Janine de Jong, Guus van Maarschalkerweerd en David Heldt. Zij lijmen meer dan tachtig Amsterdamse ontwerpers, architecten, merken, showrooms, galeries, hubs, makerspaces en musea aan elkaar.

"Tijdens een etentje met Marcel Vermeulen van Kvadrat en Guus van Maarschalkerweerd is het idee ontstaan", vertelt Karin Dijksman, woordvoerster van GLUE Amsterdam. "Op deze manier wilden zij de grote hoeveelheid van design onder de aandacht brengen. De manier die Marcel en Guus hebben bedacht is een volledig uniek concept en niet eerder vertoond is."


FOTO FROZEN FOUNTAIN

Van 18-20 september 2020 openen de deelnemers op allerlei bijzondere locaties in de stad de deuren voor collega’s en designliefhebbers. Zo cureert designcriticus Max Bruinsma speciaal voor de gelegenheid bij galerie De Binnenkant de expositie Humble Design. En biedt industrieel ontwerper Robert Bronwasser een inkijkje in zijn studio waar hij zijn boek ‘Enjoy everyday design’ lanceert.

"GLUE tekent het begin van een nieuwe tijd waarin corona de manier van leven, werken en zakendoen bepaalt en is een antwoord op drukke, beurzen, waar bezoekers in drommen tegelijk in de rij staan om een presentatie te zien. Tijdens GLUE kan elke bezoeker lopend, met het openbaar vervoer of op de fiets, slingerend over de uitgespreide creatieve lappendeken, overal coronaproof binnenlopen, lezingen, workshops, exposities, en boekpresentaties bezoeken, en zich laten verrassen door al die verborgen creatieve parels die in de stad zijn opgediept."

Deelnemers
"De insteek was om ongeveer 30 deelnemers te hebben, dan waren ze tevreden. Inmiddels zit het aantal ruim door de 80 exposerende deelnemers, meer dan ooit verwacht. Al deze zijn te zien verspreidt door de gehele stad in en om bijzondere locaties."
Een van die bijzondere locaties is galerie De Binnenkant. In het authentieke pand in hartje centrum cureert Max Bruinsma, bekend als onder andere design- en kunstcriticus, redacteur, schrijver en docent, de tentoonstelling Humble Design. Hij presenteert objecten van Atelier NL, Boris Tellegen, Femke Dekkers, Geke Lensink, OS∆OOS, Paper Factor en Rive Roshan. Alle ontwerpen refereren aan de titel van de expositie en kenmerken zich door een ogenschijnlijke eenvoud, minimalistische vormen en de wens om nieuwe benaderingen te vinden voor het (her-) gebruik van materialen en hulpbronnen in onze oververzadigde wereld. Ook Denim City, gevestigd in de voormalig tramremise De Hallen, richt de blik samen met de studenten van de Denim Academy op duurzaam design en op een ‘betere blauwere wereld’ waarin we minder moeten consumeren en van minder producten meer en langer moeten houden. De tentoonstelling ‘Overgrown’ laat vanuit diverse invalshoeken het maakproces en de ecologische footprint van denim zien: van het ruwe materiaal tot manieren om het verbruik van water, chemicaliën en afval te verminderen. Bezoekers krijgen zowel een aantal creatieve designinstallaties te zien als presentaties waarin onder andere Dry Indigo, ozon of lasertechnologie is toegepast.  

Industrieel ontwerper Robert Bronwasser biedt een driedaags kijkje in zijn keuken in het levendige en diverse creatieve Amsterdam-Noord. Bezoekers kunnen live zien hoe Bronwasser werkt en wat de resultaten zijn van zijn samenwerkingen met diverse internationale merken. Naast producten, presenteert de ontwerper tijdens GLUE zijn nieuwe boek Enjoy Everyday Design. Hij geeft creatieven die aan zijn publicatie hebben meegewerkt het podium en zal zelf een workshop geven over zijn visie op ontwerpen. 

Lezingen
"Gedurende de GLUE dagen zijn er verschillende lezingen en activiteiten te doen. Zo geeft Sheryl Leysner van Ruwe Bolster Lamps & Furniture vrijdag aan het einde van de middag een lezing in het Loyd Hotel. Naast dat er op verschillende plaatsen lezingen worden gehouden is er de mogelijk om persoonlijk contact te hebben met iedere designer.

The designer and the city 
David Heldt en Amanda Pinatih, curator Vormgeving van het Stedelijk Museum, organiseren het debat getiteld ‘The Designer and The City’ waarmee GLUE op 17 september feestelijk wordt geopend. Onder leiding van host Andrew Makkinga gaan geselecteerde ontwerpers met elkaar in gesprek over het belang van creatieven voor Amsterdam, hun bijdragen aan de stad hoe deze stad condities kan scheppen om de creatieven te behouden.  

Meer informatie:
GLUE Amsterdam
glue.amsterdam 


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.