Sinds het coronavirus zijn intrede heeft gedaan zijn mensen meer thuis dan normaal. Het is niet meer dan logisch dat het interieur bij mensen thuis dan meer gaat opvallen. Mensen willen dat nieuwe interieur, die bank, verbouwing of keuken nu wel écht gaan realiseren! Verthuizen, investeren in je (t)huis, is een trend. Annika Vermey van Studio Annika is interieurontwerper voor zowel de particuliere als de zakelijke markt. Zij geeft drie tips om een interieur een upgrade te geven.
Tip 1: Kijk naar het totaalplaatje
Natuurlijk hoef een interieur nooit in één keer helemaal te worden vervangen. Wel is het handig een dat iemand zich een beeld vormt van de sfeer die hij/ zij wilt neerzetten. Wat past bij iemand, bij een stel of een gezin? Een moodboard maken dat de sfeer weergeeft en kleurgebruik is dan een goede optie. Platforms als Pinterest helpen daar goed bij.
Een bank kopen die te groot of te klein is? Of de verkeerde kleur? Het komt meer voor dan je denkt, zonde! Het is belangrijk dat er goed gekeken wordt naar de ideale indeling van de ruimte. Hoe benut je de ruimte het beste? Staat de bank op de juiste plek. Heeft de bank de juiste afmeting? En hoe zit dat met de eettafel?
Tip 2: Ga voor een goede basis
Een goede basis in een huis is belangrijk. Daarom is mijn advies aan mensen voordat ze een geheel nieuw interieur aanschaffen na te gaan of de basis nog goed is. Klopt de basis in het huis nog bij wat iemand voor ogen heeft? Hoe is de staat van de vloer, de wanden, keuken? En is de verlichting op orde? Check deze punten stuk voor stuk en beoordeel of het nog past bij het totaalplaatje en de gewenste sfeer (punt 1). Maak een checklist/ wensenlijst.
Om de basis in orde te krijgen, hoef iemand niet altijd te gaan voor een compleet nieuwe basis. Je kunt een keuken ook redelijk eenvoudig een upgrade geven met bijvoorbeeld nieuwe kastjes. Een houten vloer kan wellicht opgeknapt worden. Is dat niet het geval, oriënteer je dan op een vernieuwing van de basis die past bij de gewenste sfeer.
Tip 3: ‘Kleur’ de basis in
Nadat het totaalplaatje bekend is en de basis in orde, kan gestart worden met ‘inkleuren’. Als iemand het totaalplaatje voor ogen heeft, is shoppen namelijk veel leuker en eenvoudiger.
Welke kleuren kunnen toegepast worden, welke meubels en accessoires horen daarbij? Omdat er al is nagedacht over de sfeer en het formaat van de bijvoorbeeld de meubels, wordt het eenvoudiger om de veranderingen door te voeren.
Door een vernieuwing van het interieur onderdeel te laten zijn van een plan, maakt de consument ook meer duurzame keuzes voor de langere termijn.