Abonneren

Vacatures

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen week

Top 5 - afgelopen maand

Weer

Mater maakt krukken van afval uit bierbrouwerij

Designmerk Mater presenteerde tijdens het Deense designfestival ‘3 Days of Design’ de Mask Stool, een kruk die is vervaardigd van afvalgraan van bierbrouwerij Calsberg.

De kruk, die eerder onderdeel uitmaakte van de Circular Design Exhibition in Kopenhagen, werd ontworpen door de Deense architect Eva Karlou. De Mask-kruk is in hoogte verstelbaar. Op deze tentoonstelling was ook een nieuwe versie van de Earth Stool te zien, die wordt gemaakt van weggegooide plastic insulinepennen.

Mask is een duurzaam ontwerp dat tot stand kwam dankzij de samenwerking tussen Mater, het Danish Technological Institute en de Universiteit van Kopenhagen, en is vervaardigd van vezels die zijn vermengd met plastic afval.

Graanafval uit de Carlsberg-bierbrouwerij, dat in het Deens ‘mask’ heet, wordt gedroogd en vervolgens vermengd met korrels van afvalplastic, waarna een mengsel ontstaat tot kan worden omgevormd tot meubelen. Het wordt gemaakt van natte vezels die worden gedroogd en vermengd met plastic afval. De ontwerpers voerden heel wat testen uit om het nieuwe materiaal helemaal goed te krijgen en hierdoor werden ook een aantal nieuwe mogelijke materiaalopties ontdekt.

Karlou en Mater werken samen onder de paraplu van Earth Studio. Deze partnerschap bevindt zich naast de galerie van Mater Earth in Kopenhagen en houdt zich bezig met architectuur, interieurontwerp, meubelen en de ontwikkeling van nieuwe duurzame materialen. Earth Studio introduceerde de Earth Stool, die deels gemaakt is van hergebruikt plastic, al eerder. Mater komt nu met een nieuwe versie van deze kruk. De Earth-kruk kan worden vervaardigd van plastic van weggegooide insulinepennen

Deze kruk heeft een zitting die ofwel wordt gemaakt van plastic afval van het Deense farmaceutische bedrijf Novo Nordisk, dat wordt vermengd met koffiebonenschillen, of, zoals in het geval van Mask, van afvalgraan en plastic afval. Het afval van Novo Nordisk is afkomstig van insulinepennen, die worden verhit in een speciaal hiervoor ontwikkelde machine. De massa wordt hierna in vorm gegoten volgens een procedé dat in samenwerking met het Danish Technological Institute en de Universiteit van Kopenhagen werd ontwikkeld.

De Nova Sea Chair van Mater heeft een zitting van recyclede visnetten. Op de tentoonstelling was ook de Nova Sea Chair te zien, die voor 96% is vervaardigd uit weggegooide visnetten en hard plastic van Vila Copenhagen by Mater. De stoel kwam tot stand dankzij een samenwerking met de Deense designstudio Arde.

De visnetten worden verzameld door de enige recyclefaciliteit voor deze netten ter wereld, die eveneens gevestigd is in Denemarken. Vissers krijgen betaald voor het terugbrengen van hun gebruikte materialen om te voorkomen dat deze in zee worden gedumpt.

De Nova Sea Chair kwam tot stand dankzij de samenwerking tussen Mater en Arde. Als onderdeel van de 3 Days of Design onthulden Mater en Karlou een nieuwe hotelkamer in Villa Copenhagen, waarvan het interieur geheel vervaardigd is van duurzame materialen, zoals gerecycled hout en plastic.

Hoewel het design slechts in één kamer werd toegepast, hoopt Karlou dat Earth Studio het ontwerp ook in andere kamers van Villa Copenhagen door kan voeren. 3 Days of Design is een jaarlijks terugkerend Deens designevenement dat oorspronkelijk in mei plaats zou vinden maar werd uitgesteld wegens de coronapandemie.

Bron: Dezeen


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven