Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Binnenkijken bij nieuw stadhuis Hengelo

Het monumentale stadhuis van Hengelo is volledig gerestaureerd en uitgebreid met een nieuwbouwdeel. Het eindresultaat: een prachtig, toegankelijk ‘Huis van de stad’ waar burgers, bestuurders en ambtenaren elkaar ontmoeten. Een van de belangrijkste doelstellingen van Gemeente Hengelo is duurzaamheid. Daarom is zowel binnen de oud- als nieuwbouw volop ingezet op circulariteit en hergebruik van materialen. Vanuit de circulaire gedachte kwam de gemeente bij Gispen uit als partner voor de inrichting. 



Al vanaf de eerste plannen speelde duurzaamheid een grote rol in alle ontwerp- en materiaalkeuzes voor het ensemble van monument en nieuwbouw. Aan de buitenzijde zijn de twee gebouwen heel verschillend; binnen lopen ze op vanzelfsprekende wijze in elkaar over. Mark Vrugteveen, projectleider Facilitair van de gemeente: ‘We spreken dan ook liever niet over stadhuis (oudbouw) en stadskantoor (nieuwbouw), maar gewoon over het stadhuis; het is één geheel.’ HVE Architecten in samenwerking met BERNS architectuur verzorgde de restauratie van het rijksmonument. Veel ruimtes zien er weer net zo uit als bij de oorspronkelijke oplevering in 1963, met de centrale stadshal als levendig middelpunt. EGM architecten ontwierp het nieuwbouwdeel en was overall verantwoordelijk, EGM interieur maakte voor zowel de nieuw- als oudbouw het interieurontwerp.



Gispen leverde al het losse meubilair. Mark Vrugteveen, projectleider bij gemeente Hengelo: ‘Voor de inrichting schreven we een circulaire aanbesteding uit. Onze vraag luidde in het kort: help ons om te voorkomen dat we meubilair kopen. Voorheen werd er nooit echt nagedacht over hergebruik. Wat oud was, werd vervangen. Dat idee hebben we helemaal losgelaten. In het interieur zijn veel materialen en meubelstukken hergebruikt. Kopen we meubilair, dan zijn dat circulaire producten. Daarnaast zochten we een partij die ook het onderhoud en beheer van het meubilair voor ons kon verzorgen. Tot slot zochten we een echte partner, waarmee je samen optrekt. Gispen leverde de beste circulaire aanbieding en voldeed aan al deze wensen.’

Meer informatie:
Gispen
www.gispen.com 

Publicatiedatum: