Abonneren

Vacatures

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen week

Top 5 - afgelopen maand

Weer

Betonachtig materiaal gemaakt van schelpen

Newtab-22 gebruikt schelpenafval uit de visserij en visverwerkende industrie voor het vervaardigen van een duurzaam materiaal dat lijkt op beton.

Het materiaal kreeg de naam Sea Stone en wordt geproduceerd door vermalen  afvalschelpen te mengen met natuurlijke, niet-giftige bindmiddelen. Dankzij dit procedé heeft Sea Stone een terrazzo-achtige uitstraling. Volgens Newtab-22 kan Sea Stone uitgroeien tot een duurzaam alternatief voor beton voor het vervaardigen van kleine producten omdat de twee materialen over dezelfde eigenschappen beschikken. Dit komt doordat zeeschelpen rijk zijn aan calciumcarbonaat, ook wel kalksteen genoemd, dat de basis vormt voor cement, één van de hoofdbestanddelen van beton.Sea Stone is ontstaan uit de wens van Newtab-22 om een bestemming te vinden voor het afval uit de visserijsector, waar jaarlijks zeven miljoen ton schelpen worden weggegooid. Het grootste deel van dit afval belandt op vuilnishopen of wordt op stranden gedumpt.
“Hoewel een deel van de schelpen wordt gerecycled of wordt gebruikt als meststof eindigt het grootste deel bij het afval,” aldus Newtab-22.
“De weggegooide schelpen worden vaak niet opgeruimd en liggen lange tijd op stranden, waar ze voor stankoverlast zorgen en uiteindelijk ook de omgeving verontreinigen,” legt de studio uit.

“Sea Stone gebruikt deze weggegooide schelpen om er een milieuvriendelijk en economisch duurzaam materiaal van te maken.”
Sea Stone wordt gemaakt door de schelpen te vermalen en te mengen met natuurlijke bindmiddelen. Vervolgens wordt het mengsel in een mat gegoten, waar het uit kan harden tot betonachtige stukken.
Dit procedé wordt momenteel handmatig uitgevoerd om het gebruik van hitte, stroom en chemicaliën te vermijden en het proces zo duurzaam en betaalbaar mogelijk te laten verlopen. 
Hierdoor ontstaan er variaties in vormen, texturen en kleuren van de delen, waardoor ieder stuk Sea Stone uniek is. Variaties kunnen ook optreden door de wisselende hoeveelheden schelpen en bindmiddelen, of door verfpigmenten toe te voegen.Newtab-22 heeft tijdens de ontwikkeling van Sea Stone geëxperimenteerd met een scala aan natuurlijke bindmiddelen, waaronder suiker en agar. Inmiddels maakt het bedrijf gebruik van twee middelen die het niet wil onthullen en waarop patent is aangevraagd. Het materiaal wordt momenteel voor commerciële toepassingen ontwikkeld maar werd tot nu toe gebruikt voor decoratieve producten, zoals tegels, tafelbladen, plinten en vazen.

Hoewel Sea Stone over dezelfde eigenschappen beschikt als traditioneel beton is er een energieverslindend verhittingsproces nodig om het materiaal de stevigheid te geven die nodig is voor de toepassing in grote projecten, zoals gebouwen. Dit proces is vergelijkbaar met de manier waarop cement wordt gemaakt en is  verantwoordelijk is voor de helft van alle CO2-uitstoot als gevolg van het gebruik van beton.

De uitstraling van Sea Stone hangt af van de verhouding schelpen en bindmiddelen die is gebruikt. Het zou mogelijk zijn om Sea Stone toe te passen als cement maar dit kost veel energie. Wij vinden dit controversieel omdat het zou leiden tot secundaire vervuiling.”De interesse van Newtab-22 in het gebruik van afvalmaterialen ontstond toen de oprichters, Choi en Jihee Moon, een designopleiding gingen volgen aan het Royal College of Art.

Het stel verhuisde naar Seoel om het project verder te ontwikkelen om het omvangrijke probleem van visserij-afval in het land aan te pakken. 

“We begonnen in Londen aan dit project maar verhuisden terug naar Zuid-Korea,” vervolgt Choi. “Hier kunnen we op grotere schaal schelpenafval verwerken dan in het VK.” Sea Stone is genomineerd voor de Dezeen Award 2020 in de categorie Sustainable Design. Het project werd ook gepresenteerd tijdens het Virtual Design Festival in het kader van een samenwerking met Ventura Projects.

Andere nieuwe en ongebruikelijke materialen waar Dezeen eerder aandacht aan besteedde, zijn Tômtex, een leeralternatief van schelpenafval, en het recyclebare bioplastic Shellworks.

Lees meer: Design|Sustainable Design|Materials


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven