Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Londense ontwerpster 'papieren' meubelstukken

Ontwerpster Ying Chang maakt meubelstukken van papier voor Malleable State collectie. Vellen papier worden met lijm op elkaar gelijmd en vervolgens met de hand   tot meubelstukken en interieurobjecten omgevormd voor de Malleable State collectie van de Londense ontwerpster Ying Chang.

De collectie breidt zich steeds verder uit en omvat momenteel een aantal planken, spiegels en waterbestendige vazen, evenals tafels en krukken. “Ik heb voor papier als materiaal gekozen omdat het één van de meest gebruikte en weggegooide materialen is,” vertelde Chang aan Dezeen.



“Door papier ambachtelijk te benaderen, kon ik de toepassingen ervan verkennen en uitbreiden. Het resultaat hiervan tart onze perceptie van waarde.” Net zoals bij papier-maché kan het papier door de toepassing van lijm omgevormd worden tot tal van organische vormen. In plaats van kleine stukken papier te gebruiken om een pulp te maken, gebruikt Chang grote vellen die op elkaar worden gelegd  om een glad oppervlak te creëren.

De silhouetten van de ontwerpen weerspiegelen de unieke textuur van papier. De meubelen van Chang hebben vaak verkreukelde details, zoals aan de onderzijde van de spiegels of zorgvuldig gevouwen stroken voor het frame van de krukken. Chang beweert dat het materiaal eenmaal droog even sterk is als hout. “Eén vel papier is niet zo sterk maar net zoals bij andere materialen geldt dat het sterker wordt als het in 20 tot 30 lagen aan elkaar wordt gelijmd,” aldus de ontwerpster. Toen ze met deze techniek begon, maakte Chang vooral gebruik van bruin papier in de kleur van karton, om de nadruk op het materiaal te vestigen. Sindsdien heeft ze een scala aan verschillende kleuren geïntroduceerd en digitaal geprinte patronen toegevoegd.



“Het doel is om deze objecten te gebruiken om ons aan het denken te zetten over onze verwachtingen ten aanzien van verschillende materialen en hun affectieve waarde,” zegt Chang. “Om te heroverwegen hoe we objecten waarderen, hetgeen sterk afhankelijk is van het materiaal waar zij van gemaakt zijn en waar we ze tegen komen, in een museum of thuis.”

Een deel van de Malleable State-collectie wordt momenteel tentoongesteld tijdens de expositie Kleureyck: Van Eyck’s Colours in Design in het Design Museum in Gent. Eerder ontwierp Chang een modulaire tafel geïnspireerd op een rastersysteem dat door architecten en grafisch vormgevers wordt gebruikt. Andere experimenten met het toepassen van papier voor meubelen resulteerden in een set tafels van Charlotte Jonckheer en een paar stoelen van papierpulp van ontwerper Thomas Barger.

Bron: Dezeen

Publicatiedatum: