Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Meubelpaviljoen gerecycled tot tafels en stoelen

Voorheen was het meubelpaviljoen S een modulaire structuur die Rooi Design and Research ontwikkelde voor een vakbeurs in China. Na de beurs is het multiplex geraamte verwerkt tot tafels en stoelen.

De tijdelijke structuur werd duurzaam ontworpen voor de International Furniture Fair 2019 in Shanghai. Een jaar later heeft Rooi Design and Research het paviljoen omgebouwd tot meubelen voor een dorp op het Chinese platteland, met als doel aan te tonen dat vakbeurzen milieuvriendelijker zouden kunnen worden.


Foto's: Feng Shao and Ming Chen

Recyclebare showroom
“In de hedendaagse wereld, waar sprake is van snelle bedrijfsontwikkeling, bouwen veel exposanten tijdelijke showrooms. Na afloop van een vakbeurs kunnen deze showrooms echter onvoldoende worden hergebruikt, wat leidt tot onnodig veel vervuiling en afval”, legt Rooi Design and Research uit.

Rooi Design and Research ontwierp het paviljoen zo dat het eenvoudig gedemonteerd en gerecycled kon worden. De hoofdstructuur van het Furniture Pavilion S mat 150 m2 en was opgebouwd uit gestapelde multiplex units die dienden als displays. Het ontwerp werd bewust eenvoudig gehouden.

De hoofdstructuur werd bewust eenvoudig gehouden en bestond uit multiplex en staal. In totaal werden er 821 multiplex-platen van 1.22 bij 1.22 m door de studio gebruikt.



Complexiteit maar toch simpel
Het arrangement van gestapelde displays stelde bezoekers in staat om de meubelen vanuit verschillende hoeken te bekijken, terwijl de diepte de inval van zonlicht tegenging, zodat er een zitgedeelte kon worden gecreëerd en het paviljoen optimaal benut kon worden.

“De complexiteit moet behouden blijven in het ontwerp, zodat het publiek de indruk krijgt dat het ontwerp helder, nieuw en milieuvriendelijk is”, licht de studio toe. “Het grootste voordeel van dit design is dat het gemakkelijk op te bouwen is en binnen 48 uur gemonteerd kan worden, wat een forse besparing van tijd en kosten oplevert.”



Klein Chinees dorp ondersteunen
Om het doel van hun concept te illustreren, heeft Rooi Design and Research het paviljoen gerecycled en de multiplex structuur verwerkt tot 410 sets tafels en stoelen voor een klein dorp in Fuqing.

Net zoals zijn voorganger is ook deze collectie modulair, waarbij ieder onderdeel  geometrisch is vormgegeven waardoor zij op een speelse manier kunnen worden gecombineerd om telkens andere opstellingen te vormen.



De collectie tafels en stoelen  werden geschonken aan een dorp in Fuqing. Rooi Design and Research hoopt dat het project zal leiden tot een verduurzaming van ontwerpen voor vakbeurzen en dat de meubelen bij zullen dragen aan de interactie tussen de inwoners in deze plattelandsregio.

Relatie met kleine plattelandsgemeente
“Om de interpersoonlijke relaties in deze kleine plattelandsgemeente te promoten, ontwierp de architect de meubelen op zo’n manier dat zij op verschillende manieren kunnen worden opgesteld om de contacten op speelse wijze te bevorderen en een variëteit aan dorpsactiviteiten mogelijk te maken”, zegt de studio tot slot.



Ieder onderdeel is ontworpen om gecombineerd te worden met andere onderdelen en zo verschillende opstellingen mogelijk te maken. Rooi Design and Research werd in 2018 opgericht in Kaapstad en opende een jaar later kantoren in Beijing en Shenzhen.



Bron: Dezeen

Meer informatie:
Rooi Design and Research
info@rooidesign.com
www.rooidesign.com

Publicatiedatum: