Abonneren

Vacatures

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen week

Top 5 - afgelopen maand

Weer

Architecten en ontwerpers in Beiroet maken schade op na verwoestende explosie

Twee weken na de enorme explosie die grote delen van Beiroet verwoestte, vragen architecten en ontwerpers zich af hoe ze hun levens en bedrijven weer op de rit kunnen krijgen. Sommigen denken er zelfs over na om de stad voorgoed te verlaten.

“De meeste locaties waar de Beirut Design Week normaal gesproken werd gehouden, liggen nu volledig in puin”, zegt Doreen Toutikian, organisator van de Beirut Design Week.

Studio David/Nicolas
De studio van David/Nicolas raakte zwaar beschadigd door de explosie. “Onze studio is net zo zwaar beschadigd als de rest van de stad”, zegt het ontwerpersduo David/Nicolas. “De meeste ontwerpers en ambachtslieden waar ik mee samenwerk, bevinden zich in het centrum van Beiroet en de werkplaatsen van veel van hen raakten zwaar beschadigd”, vertelt ontwerpster Paola Sakr.


Foto: Studio David/Nicolas

Creatieve sector in stadscentrum hard geraakt
De ontploffing, die op 4 augustus plaatsvond in een magazijn waar 2.750 ton ammoniumnitraat lag opgeslagen, heeft de creatieve sector in het centrum van Beiroet hard geraakt.

“Het zal wel even duren voordat bedrijven weer opkrabbelen maar ik en ervan overtuigd dat dit hen gaat lukken”, voegt Sakr eraan toe. “Het zal moeilijk worden met name omdat ze het dit jaar al moeilijk hadden als gevolg van de hyperinflatie.”

De studio van Sakr bevindt zich in het zwaar getroffen gebied nabij de haven en de ontwerpster raakte tijdens de explosie veel van haar projecten en prototypes kwijt.


Foto: Designer Moussallemr

Ontwerper Moussallem raakte gewond toen hij de deuren van zijn studio af wilde sluiten Nicolas Moussallem, mede-oprichter van ontwerpstudio David/Nicolas, deed juist op het moment van de ontploffing  de deuren van de studio op slot. Hij raakte hierbij gewond aan zijn hoofd en ook de schade in de studio was enorm.

Tijd om aan de toekomst te gaan denken
De studio van het meubelmerk Blocksfinj, op slechts 1,5 km afstand van de plaats waar de ramp plaatsvond, is ook onbruikbaar geworden.

“Mijn werkplaats is beschadigd en is volledig gesloten om te worden schoongemaakt en herstelt”, zegt Chrystèle Karam, oprichter van Blockfinj.

“We werken momenteel op afstand en zullen al onze toekomstige projecten uit moeten stellen”, zegt Karam, terwijl ze eraan toevoegt dat door de explosie een lading grondstoffen die in de haven lag te wachten, is verwoest.


Foto: David/Nicolas

Karam was al bezig om het bedrijfsmodel van haar bedrijf opnieuw vorm te geven maar geeft aan de explosie haar heeft gedwongen na te denken over het feit of ze nog wel een fysieke locatie voor haar bedrijf wil. “Het concept van een fysieke locatie heeft niet meer dezelfde waarde”, legt ze uit.

Andere creatieve bedrijven in Beiroet verkeren eveneens in onzekerheid over hun toekomst. “Het is nu niet de tijd om over de toekomst te denken”, zegt Toutikian, die al voor de ramp besloten had om de Beirut Design Week uit te stellen.

Libanon verlaten
Sommigen denken er nog over na of ze zullen blijven of de stad of zelfs Libanon gaan verlaten. Sakr zegt dat ze zich niet langer veilig voelt in Beiroet. “Ik schrik van ieder hard geluid en zoek iets achter iedere politieke uitspraak. Dat is niet gezond”, zegt ze.

De designer hoopt naar Europa te kunnen vertrekken om een nieuwe start te maken in een veilige omgeving tot de politieke en economische situatie in Libanon zich stabiliseert.


Foto: Paola Sakr

Ontploffing zorgt voor verschuiving
“Er is iets in gang gezet in Libanon na de ontploffing maar het is nu nog te vroeg om te zien welke richting dit ingaat. Dit maakt het onmogelijk om nu iets te plannen”, voegt ze eraan toe.

Studio David/Nicolas, die ook een kantoor in Milaan heeft, denkt er eveneens over na om zich ergens anders te vestigen. “We denken dat nu de tijd nog niet rijp is om een businessplan te ontwikkelen. We zijn nog aan het herstellen en ons doel voor nu is om anderen in nood te helpen waar we dat kunnen.”

Libanon heeft een militaire rechter aangesteld om te onderzoeken hoe deze explosie, die minstens 200 mensen het leven kostte en waarbij duizenden letsel opliepen, heeft kunnen gebeuren om de verantwoordelijken te kunnen straffen maar veel inwoners van Beiroet zijn hier sceptisch over.

Bron: Dezeen


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven