Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

'Waarom valt de keuze op beits en niet lak?'

Het beschermen van tuinhout is van essentieel belang om de levensduur van het hout te waarborgen. Wanneer de tuinschuur of schutting een nieuwe kleur nodig heeft, je kwetsbare delen wilt behandelen of deze simpelweg tegen scherpe UV-stralen wilt beschermen beschik je over twee verschillende keuzes: beits en lak. Maar wat is de beste keuze? Hoe verschillen deze twee van elkaar? Waarom voor Jotun Demidekk kiezen als lakken ook mogelijk is?Het oog wil ook wat

Lakken of beitsen van tuinhout wordt gedaan om het hout zoveel mogelijk te beschermen tegen invloeden van buitenaf. Het oog wil echter ook wat. Hierbij is het vooral belangrijk om te kijken naar het verschil in uitstraling. Er is een duidelijk verschil te zien tussen transparante beits en lak. Bij transparante beits wordt de uitstraling van het houtstructuur niet geheel afgedekt, maar blijft deze volledig zichtbaar. Hiermee blijft de natuurlijke uitstraling van het hout intact. Dit terwijl lak en verf geen ruimte meer laten voor de natuurlijke uitstraling van het hout. Ze zijn volledig dekkend, waardoor deze uitstraling geheel verloren gaat.

Er zijn verschillende kleuren beits en lak verkrijgbaar. Bij lak en verf zijn er veel meer uiteenlopende kleuren verkrijgbaar. Dit terwijl beits enkel in een klein aantal verschillende kleuren verkrijgbaar is. Bovendien is deze enkel verkrijgbaar in zijdemat.

Het is per persoon verschillend wat de voorkeur heeft. Mensen die graag de keus hebben tussen verschillende kleuren kunnen beter voor verf of lak kiezen. Als de natuurlijke uitstraling van het hout bewaard moet blijven is beits echter weer meer geschikt.

Aanbrengen
Daarnaast moet er nagedacht worden over de wijze waarop beits of lak aangebracht wordt. Kwalitatieve beits is over het algemeen eenvoudiger aan te brengen. Bij lakken of verven is het noodzakelijk om eerst grondverf aan te brengen en alles zorgvuldig af te lakken. Wanneer dit niet gedaan wordt, zal de verf minder goed hechten aan de ondergrond. Dit kost niet alleen heel veel tijd, maar ook nog eens extra veel geld.

Bij het aanbrengen van beits is het enkel noodzakelijk om alles eerst goed op te schuren. Gebruik hiervoor bij voorkeur fijn schuurpapier. Wanneer je grover schuurpapier gebruikt kunnen er krassen ontstaan. En doordat de houtstructuur bij beits zichtbaar blijft, zullen deze krassen ook zichtbaar blijven als de beits eenmaal is aangebracht. En dat doet natuurlijk afbreuk aan de totale uitstraling van het hout.

Hoe werkt beits of lak?
Ten slotte is er nog een groot verschil tussen de werking van beits en lak. Hout dat gebeitst is, beschikt over een vochtregulerende functie. Dit betekent dat vocht wat in het hout terecht komt, ook weer net zo snel naar buiten kan treden. Bij lak en verf ligt dit anders. Want hierbij wordt er juist gebruik gemaakt van een vochtwerende functie. Dit betekent dat vocht totaal niet in het hout kan treden. Voor een goede dekking is het hierbij echter wel belangrijk dat er ook van een goede grondverf gebruik wordt gemaakt.

Naast een vochtregulerende of vochtwerende functie kan beits of lak ook over een UV-werende functie beschikken. Hierdoor zal de schadelijke uv-straling geen effect hebben op de uitstraling van het hout.