Abonneren

Vacatures

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen week

Top 5 - afgelopen maand

Weer

'Opnieuw forse stijging huizenprijzen verwacht'

Vooralsnog leiden de huizenprijzen nauwelijks onder de coronacrisis. Morgen (vrijdag) publiceren het CBS en het Kadaster de prijsindex van bestaande woningen van de maand juli. De kans is groot dat de index opnieuw een forse stijging laat zien, net als in juni toen de index met 7,6% steeg ten opzichte van dezelfde maand een jaar geleden. Dat stelt Philip Bokeloh, sr. econoom bij ABN/Amro.

Aan de Oude Reekstraat in Beuningen (GE) staat dit onderkomen te koop voor bijna 2,2 miljoen euro. FOTO FUNDA 

"De belangrijkste oorzaak van de aanhoudende prijsstijging is de lage hypotheekrente. De gemiddelde tienjaarsrente op hypotheekleningen bedroeg in juni 2,1%. Dat is 0,75 procentpunt lager dan een jaar terug. Daarnaast speelt het woningtekort een rol, een tekort dat op basis van het aantal afgegeven bouwvergunningen eerder toe- dan af zal nemen. Tot slot zijn er de beleggers. Hun belangstelling voor vastgoed groeit.

Niet alle beleidsmakers zijn blij met de grotere belangstelling van beleggers voor woningen. Zo overwegen diverse gemeenten een woonplicht in te stellen. Nieuw opgeleverde woningen mogen alleen worden gekocht als de koper zelf erin trekt. Sommige gemeenten denken erover deze maatregel ook in te stellen voor bestaande woningen in wijken waar beleggers een te dominante rol dreigen te krijgen.

In monetaire kringen bestaan eveneens zorgen over beleggers op de woningmarkt. Vanwege de lage rente gaat er steeds meer geld richting vastgoed. Onderzoek van de Europese Centrale Bank wijst uit dat het belegde bedrag van vastgoedfondsen en andere investeringsvehikels sinds 2012 is verviervoudigd in de EU. Ook hun aandeel in de woninginvesteringen ligt met 4%, vier keer hoger dan toen.

Ondanks hun kleine aandeel hebben vastgoedbeleggers volgens de onderzoekers relatief veel invloed op de huizenprijsontwikkeling en de economische cyclus. Dit komt onder meer omdat zij gebruik maken van krediet om hun financiële slagkracht te vergroten. In tegenstelling tot reguliere huishoudens, die aan LTV- en LTI-normen moeten voldoen, gelden daar voor vastgoedbeleggingsvehikels nauwelijks beperkingen voor.

De onderzoekers stellen dat kredietrestricties effectief zouden kunnen zijn om de invloed van beleggers op het prijspeil te verminderen. Het effect van bijvoorbeeld een contracyclische LTV-norm of een minimumeis ten aanzien van het eigen vermogen zou zelfs groter zijn dan van scherpere LTV-normen voor reguliere huishoudens. Verder stellen zij dat beperkingen de huurstijging helpen matigen, nog meer dan bij directe regulering van de huren.

Of de onderzoeksresultaten die betrekking hebben op de EU als geheel een-op-een naar de Nederlandse situatie te vertalen zijn, is onduidelijk. Ook is het onzeker of de bevindingen binnen afzienbare termijn tot maatregelen zullen leiden. Wat het onderzoek wel duidelijk maakt, is dat er vanuit verschillende beleidsterreinen, ook de monetaire, volop aandacht is voor de rol van beleggers op de woningmarkt."

Bron: insights.abnamro.nl


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven