Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Hoe een huis eenvoudig beveiligen en monitoren?

In winkels, musea, eigenlijk in alle gebouwen kom je beveiligingsapparatuur tegen. Voorheen was het aanleggen van een dergelijk systeem erg complex en kostbaar, tegenwoordig kun je eenvoudig iedere woning beveiligen en monitoren. Er zijn wel een aantal zaken om rekening mee te houden, waar je op moet letten lees je op deze pagina.Hoe werkt beveiliging?

Beveiliging of bewaking kan op verschillende manieren worden bereikt. Heel eenvoudig gesteld kun je een bewaker, een persoon van vlees en bloed, op een stoel zetten om de boel in de gaten te houden. Wat deze bewaker ziet met eigen ogen, en hoort met eigen oren is de limiet van de beveiliging. Daarom wordt er in praktijk veel gebruik gemaakt van camera’s die beelden vastleggen. Er zijn ook andere detectiemethoden, denk aan een kleine lichtbundel die bij onderbreking een alarm activeert. Of een sensor die bestaat uit twee delen, wanneer deze delen niet met elkaar in contact staan is dit een reden voor alarmering. Dit soort beveiliging zie je vaak op deuren of ramen.

Draadloos woningen beveiligen
Voorheen moesten tientallen meters kabel gelegd worden, wat weer veel hak- en breekwerk met zich meebrengt. Tegenwoordig is het een kwestie van een apparaat in een stopcontact steken, en de rest via draadloze overdracht koppelen. Dit maakt huisbeveiliging een stuk eenvoudiger en vaak ook goedkoper. Net zoals bij zakelijke beveiliging, kun je thuis op verschillende manieren onraad detecteren. Denk bijvoorbeeld aan:

●     Een inbraakmelder op deuren en ramen die bij onderbreking alarm slaat.
●     Een IP camera voor binnen of buiten die beelden vastlegt, en bij detectie direct beelden en/of een notificatie doorstuurt.
●     Een rookmelder of koolstofmonoxidemelder die rook en/of CO detecteert.
●     Voor specifieke vormen van detectie kan ook wind, geluid of vocht worden geregistreerd.Cloud opslag
De meeste IP camera’s zullen de opgenomen beelden online opslaan. Het wisselt sterk per aanbieder of je hier extra voor moet betalen. Let daarom op dat je niet direct aan een abonnement vastzit. Zo heeft Eufy alleen offline opslag via een geheugenkaart, voor Nest camera’s moet je verplicht een cloud abonnement afsluiten, terwijl Somfy de keuze biedt voor een betaald abonnement of je bestaande (gratis) cloud drive gebruiken. Een koopje kan door cloudopslag alsnog duur uitpakken, let dus op bij het maken van een keuze.

Overal toegang tot de camerabeelden
Een bijkomend voordeel van draadloze beveiligingsmaatregelen, is de koppeling met apparaten die zich buiten het directe wifi netwerk bevinden. Zo kun je met een smartphone en bijbehorende security app de beelden van een IP camera op afstand bekijken. Live, achteraf vanuit de cloud of direct wanneer je een melding ontvangt. Je kunt dit soort monitoring voor eigen gebruik inzetten, het is ook mogelijk om deze beelden te delen met een bewakingsbedrijf.

Meer dan inbraakbeveiliging
Bij beveiliging wordt vaak als eerste gedacht aan boeven met een zwart-wit gestreept shirt, masker voor de ogen en een zak met dollarteken op de rug. Toch zijn er meer gevaren die op de loer liggen. Denk aan brand in huis, waarbij verstikkende rook jaarlijks vele levens kost. Je kunt hierbij brandmelders die te koppelen zijn, zodat een alarmsysteem in de kelder ook op zolder hoorbaar is. Wanneer je van huis rijdt bijvoorbeeld, en op een smartphone de status ziet, of om te voorkomen dat er een spelend kind onder de deur terecht komt. Met een ingebouwde sensor is dit te verhelpen. Misschien wil je voorkomen dat dieren op straat jouw bloemenperkje overhoop halen, ook die kun je vastleggen met een IP camera. Zo kun je een woning voor allerlei toepassingen beveiligen en monitoren.