Abonneren

Vacatures

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen week

Top 5 - afgelopen maand

Weer

Van Heugten: van zadeldekjes naar het uitvinden van tappijttegels

"Alle tien zonen en dochters kregen een taak"

"In Nijkerk, in de fabriek aan de Nijverheidsstraat produceren wij nog steeds de kwaliteit welke P.J. van Heugten in 1956 heeft uitgevonden. Het vierkante recept hebben wij door de jaren heen verbeterd. En ja, het is nog steeds vierkant. Alleen de hoogste kwaliteit merkgarens in combinatie met onze speciale bitumen backing (recyflex) komt in onze Van Heugten Collectie. Betaalbare woningkwaliteit tapijttegels zijn te vinden in onze Magic Carpets Collectie. De levering is rechtstreeks vanaf de fabriek uit Nijkerk", vertelt eigenaar Martijn van Heugten (foto).Van Heugten Tapijttegels levert direct vanaf de eigen fabriek in Nijkerk. "Alleen de hoogste kwaliteit polyamide garen die door en door gekleurd is komt in onze Van Heugten collectie", vervolgt Martijn van Heugten. 

In 1924 begon P.J. van Heugten samen met zijn vrouw, de fabricage van zadeldekjes en ondertapijt voor de tapijtindustrie. "De zadeldekjes, de handwarmers en van die kappen die aan het stuur bevestigd werden, maakte Van Heugten van vilt. Mooi materiaal waar volgens hem veel meer mee mogelijk moest zijn."

Zijn producten verkocht Van Heugten onder meer als ondertapijt aan Groot-Brittannië. Naar goed personeel hoefde Van Heugten niet ver zoeken. Tien zonen en vijf dochters kregen allemaal een taak in het bedrijf. Vervolgens ontwikkelde hij tapijt op rollen van 150 cm breed. Dit tapijt maakte Van Heugten toen nog van dierlijk haar. Dit had echter een nadeel: het verviltte. "Daardoor ontstonden de welbekende looppaden rond het meubilair en kregen we daar steeds meer klachten over."

Het ontstaan van de Van Heugten Tapijttegel is ontdekt uit het beperken van de schade uit de 5 jaar garantie welke P.J. van Heugten verstrekte op zijn rollen (150 cm) Heugavilt tapijt.Heugavilt tapijt moest men vochtig houden doordat er dierlijk haar in verwerkt zat. Heugavilt werd in het gebruik beter i.v.m. druk, vochtigheid en temperatuur. "Had men centrale verwarming (in bijv. flats) dan vlogen de haren je om de oren. Lag het op bijvoorbeeld een boerenerf (vochtig), dan was Heugavilt tapijt niet te verslijten. Als de rollen Heugavilt tapijt teruggenomen moesten worden i.v.m. garantie, werden de goede stukken uit de rollen gesneden, op maat 50x50cm. Deze tegels werden dan weer verkocht om de schade te beperken. En zo is de tapijttegel in 1956 door P.J. van Heugten ontdekt."

Meer informatie:
Van Heugten Tapijtegels
www.vanheugtentapijttegels.nl

 


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven