Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Meubelzaken verruilen 10% van hun leveranciers

Uit het Marketingrapport Meubelzaken 2020 blijkt dat een gemiddelde meubelzaak het afgelopen jaar 10 procent van zijn leveranciers heeft verruild voor andere leveranciers. Maar liefst twee op de drie meubelzaken heeft het afgelopen jaar één of meer relaties beëindigd met regelmatige leveranciers en drie kwart van de winkels is in zee gegaan met één of meer nieuwe regelmatige leveranciers. Dat meldt Marktdata.nl.


Meubelindustrie het Anker behoort volgens detaillisten tot de belangrijkste leveranciers van meubels, aldus het marketingrapport Meubelzaken 2020. In de top staan verder o.a. Bert Plantagie, Bree's, De Toekomst, DFM, Eleonora, Habufa, Haveco,  Leolux, Maxfurn en Sit Design. 

Er is sprake van een regelmatige leverancier van handelsproducten als er een bepaalde koopfrequentie is waarbij men het contact met de leverancier niet als eenmalige, incidentele transactie ervaart. Het uitgangspunt is dat een leverancier een 'regelmatige leverancier' is indien men ten minste vier keer per jaar een bestelling plaatst. Het aantal verschillende regelmatige leveranciers van handelsartikelen op jaarbasis loopt uiteen onder de meubelzaken. Het gemiddelde aantal regelmatige leveranciers van handelsartikelen op jaarbasis bedraagt 24,4. Het gemiddelde wordt echter sterk beïnvloed door enkele meubelzaken met een zeer groot aantal regelmatige leveranciers. De mediaan (middelste waarneming) betreft 14 leveranciers. Twee op de drie meubelzaken heeft minder dan 20 regelmatige leveranciers voor handelsproducten. 12 procent van de winkels heeft 30 of meer regelmatige leveranciers voor het handelsassortiment. 35 Procent van de winkels heeft minder dan 10 leveranciers.

Afstoten van leveranciers
67 procent van de meubelzaken heeft het afgelopen jaar één of meer relaties beëindigd met regelmatige leveranciers. Gemiddeld heeft men het afgelopen jaar van 2,4 regelmatige leveranciers afscheid genomen. Dit komt neer op 10,0 procent van de relaties met regelmatige leveranciers van handelsartikelen. In het onderzoeksrapport valt te lezen wat de belangrijkste motieven zijn voor het beëindigen van een leveranciersrelatie. 

Aantrekken van nieuwe leveranciers
76 procent van de meubelzaken heeft het afgelopen jaar één of meer nieuwe regelmatige leveranciers aangetrokken voor het handelsassortiment. Gemiddeld heeft men het afgelopen jaar 2,4 nieuwe regelmatige leveranciers aangetrokken. Dit betekent dat 9,7 procent van het leveranciersbestand van een meubelzaak is vernieuwd. De hoofdreden om voor een bepaalde nieuwe leverancier te kiezen is in de meeste gevallen terug te voeren op het assortiment. Daarnaast speelt een goede snelle levering en voorraadhoudend zijn een rol van betekenis.

Leveranciersranglijst
Het Marketingrapport Meubelzaken 2020 toont ook een ranglijst van, volgens de detaillisten, belangrijkste leveranciers van meubels. In het onderzoek is gevraagd naar de vijf belangrijkste leveranciers van de detaillist. Omdat een meubelzaak meer leveranciers heeft dan dat men hier kan noemen, zeggen de vermelde percentages derhalve niets over het aandeel winkels dat producten van een bepaalde leverancier of van een bepaald merk verkoopt. Het betreft de, in de ogen van de ondernemer, belangrijkste leveranciers voor zijn winkel. Dat kan betrekking hebben op de omzet of handelsmarge die men behaalt middels de verkoop van producten van de desbetreffende leverancier, maar het kan bijvoorbeeld ook betrekking hebben op het imago van de winkel. De ranglijst omvat meer dan 40 verschillende leveranciers. In de top van de ranglijst zien we opvallend veel leveranciers van eigen bodem. In willekeurige volgorde zien we de volgende namen in de top van de ranglijst: Bert Plantagie, Bree's, De Toekomst, DFM, Eleonora, Habufa, Haveco, Het Anker, Hjort Knudsen, Leolux, Maxfurn en Sit Design.

Benieuwd naar de volledige ranglijst en posities? Je leest het in het Marketingrapport Meubelzaken 2020.

Publicatiedatum: