Verkopen nieuwe woningen veren weer op

Goed nieuws voor woninginrichters en meubelverkopers. De markt voor nieuwe koopwoningen blijft doorgroeien. Volgens de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM) steeg het aantal verkochte nieuwe koopwoningen in het tweede kwartaal van 2020 met 8 procent. De prijzen van deze woningen stegen met 9 procent. De toename van nieuwe woningen op de huurmarkt laat nog te wensen over.

In Buitenpost worden drie stijlvolle vrijstaande woningen. HUISLIJN

Voor het eerst sinds eind 2017 veren de verkopen van nieuwe woningen weer op. De verkopen lopen parallel aan de ontwikkeling van de afgegeven vergunningen voor nieuwe koopwoningen. Nu het aantal afgegeven vergunningen weer licht toeneemt, nemen zoals gewoonlijk ook de verkopen weer toe. 

Sterk oplopende bouwkosten vormen een belangrijke oorzaak voor de afname van de nieuwverkopen en afgegeven vergunningen in de afgelopen jaren. Sinds 2018 stegen de bouwkosten jaarlijks met zo’n 9 procent. Het werd hierdoor voor bouwers minder rendabel om nieuwe woningen te bouwen, ondanks het aanhoudende tekort op de woningmarkt. Alleen op grote, relatief dure nieuwbouwwoningen was nog marge te behalen.

In de tweede helft van 2019 kreeg de nieuwbouwmarkt bovendien nog een extra tik als gevolg van de brede en generieke maatregelen van de overheid om de stikstofproblematiek het hoofd te bieden. Door recente verruimingen van de stikstofmaatregelen voor de bouwsector is het nu echter weer mogelijk om vergunningen voor nieuwe woningen af te geven, wat leidt tot meer verkopen. De eerder opgebouwde tekorten worden daarmee weer ingehaald.

Deze positieve ontwikkeling blijft echter beperkt tot de koopwoningmarkt. In het eerste kwartaal nam het aantal afgegeven vergunningen voor nieuwe huurwoningen nog met 4,2 procent af in vergelijking met een jaar eerder. De huurmarkt is belangrijk, zeker in tijden van crisis. De nieuwbouw van huurwoningen is minder volatiel dan die van koopwoningen. "We kunnen daarom pas echt juichen als er ook meer vergunningen voor nieuwe huurwoningen worden afgegeven", aldus ABN AMRO, dat op haar site in Headlines & Insights duiding bij het nieuws geeft.


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.