Verlichtingsleverancier stuurt kunstenaars bos in

Het Belgische verlichtingsplatform ARTelier C heeft een bijzondere manier van het samenstellen van haar collecties. Ze zoeken naar kunstenaars, die ze begeleiden in de ontwikkeling van een verlichtingscollectie.

Tom Claeys, drijvende kracht achter het bedrijf, zoekt contact met de kunstenaars die niet in de verlichtingswereld zitten. Zo ook bij Sebastiaan Vandeputte. "Onder het genot van een pint heeft Tom samen met Sebastiaan gekeken of verlichting interessant voor hem zou zijn", vertelt Luc Van Der Biest van ARTelier C. "Sebastiaan gebruikte een high tech materiaal, het ultralichte en supersterke carbon, waar hij op ambachtelijke wijze designmeubels mee ontwierp. Tom heeft hem voorgesteld om dit toe te passen in de verlichting. Daar is uiteindelijk de Haute Couture Carbon collectie uitgekomen."

Het bos in
"Sebastiaan had tegen Tom gezegd, ik ga verlichtingsbeurzen bezoeken en de leidende merken bestuderen. Hier was Tom het allesbehalve mee eens. Hij heeft Sebastiaan het bos ingestuurd. Hier moest hij zich afzonderen, zoeken naar inspiratie en tot een ontwerp komen. Op deze manier heeft hij het zelf ontwikkeld in plaats van afgekeken bij anderen."



Honderden meters
In een lamp zitten wel een paar honderd meters aan carbonlint verwerkt. "Een lichtsculptuur neemt makkelijk een groot volume in, maar daarvoor verbruiken we verhoudingsgewijs heel weinig materiaal. Het productieproces verloopt ambachtelijk, duurt drie weken en telt meer dan tien stappen. Ondanks het grote volume is elke creatie grotendeels doorzichtig, je blijft doorheen de carbonlinten mooi het plafond en de muren zien. De elektrische bedrading tussen de ledlampjes is dan weer onzichtbaar verweven in de carbonlinten.”

Sebastiaan maakt alles met de hand. Zo is elke armatuur uniek en dit wil het bedrijf ook zo laten bij hun kunstenaars, dat alles uniek blijft. "Zoals een ieder andere fabrikant hebben ook wij een catalogus, maar daar staan de standaard modellen meer achterin. Dit hebben wij bewust gedaan want we willen niet dat onze kunstenaars maandelijks altijd weer de zelfde armaturen moeten maken. We werken graag op maat en gaan daarvoor ter plaatse opmeten."

De lampen van Sebastiaan Vanderputte zijn te bestellen voor residentiële projecten en hospitality projecten, vertelt Luc. "Door de coronacrisis liggen vele internationale hotelprojecten stil en richten we ons meer op de high-end residential projecten. Iets wat we graag doen, op deze manier kunnen we iets heel persoonlijks leveren. Bij een hotel gaat dit toch op een andere manier, maar zeker niet minder leuk!"

Vragen over het materiaal waarmee het product wordt vervaardigd? Stuur Luc een mailtje.

Meer informatie:
ARTelier C
www.artelierc.com 


Publicatiedatum:
Auteur:
©



Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.