Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Raad van State geeft Belgische Staat respijt tot 15 juli om beslissing rond beurzen te nemen

Het uitblijven van een datum voor mogelijke heropstart is volgens de Belgische sector moeilijk te begrijpen: op de beurs- en congresvloer kunnen veiligheidsmaatregelen veel strikter en duidelijker geïmplementeerd worden dan in winkelcentra, qua setting een zeer vergelijkbare omgeving. De sector heeft, om verspreiding van Covid-19 op de beursvloer te voorkomen, een protocol uitgewerkt dat aantoont dat door de grote omvang van de permanente infrastructuur waar beurzen in België meestal plaatsvinden (denk aan Flanders Expo, Kortrijk Xpo en Brussels Expo op de Heizel) de anderhalve meter perfect gegarandeerd kan worden.

Een blik op de stand van Kreamat op Meubelbeurs Brussel, die van zo. 8 tot wo. 11 november 2020 in Brussels Expo plaatsvindt. 

'Situaties zoals op het Flagey-plein en begin deze week in Knokke-Heist, zijn op beurzen en congressen ondenkbaar. Alle bezoekers worden geregistreerd en via “time-slots” kan garantie geboden worden dat enkel een beheersbaar aantal mensen in de beurshal aanwezig zijn. Bovendien had de sector lang voor de overheid (Cfr. Beslissing 9/7) beslist om mondmaskers voor alle bezoekers verplicht te maken, en laat het bouwen van tijdelijke infrastructuren (afscheidingen, afstandshouders, signalisatie,…) toe om de veiligheid zelfs in wijzigende omstandigheden steeds te garanderen.

“Zo bekeken is een beurs niet alleen vergelijkbaar met een winkelcentrum, maar biedt ze zelfs een veel hogere graad van veiligheid en zekerheid aan de beursdeelnemer en -bezoeker. Wij zien dan ook geen enkele reden waarom winkelcentra al weken open zijn en de beurssector tot op vandaag zelfs geen perspectief op heropening kan worden geboden. De houding van de Belgische overheid staat daarmee in schril contrast met de ons omringende landen, waar beurzen al toegelaten zijn of een concrete datum kennen om opnieuw van start te gaan”, zegt Dirk Van Roy, CEO van Easyfairs (Flanders Expo, Antwerp Expo, Namur Expo, Nekkerhal Mechelen,...).

Dit alles werd deze vrijdagmorgen (10 juli) aangeklaagd bij de Raad van State, die oordeelde dat de overheid de kans moet krijgen duidelijke vooruitzichten te bieden tijdens de komende Nationale Veiligheidsraad van 15 juli. Doordat op 16 juli ook de Brusselse kortgedingrechter zich over de kwestie zal buigen, hoopt de sector dan ook dat de overheid deze ultieme kans zal grijpen om beurzen en congressen eerstdaags een concrete datum te geven om op een veilige en betrouwbare wijze opnieuw op te starten.

"Dat de vraag zeer acuut is, werd vorige week nogmaals onderstreept door het faillissement van Conceptum, organisator van beurzen zoals het Vakantiesalon Antwerpen, de Belgian Boat Show, Megavino, Sfeer & Countryside. Een drama dreigt, en elke dag zonder concrete datum voor opstart is er daarom één te veel. Zelfs in Nederland, waar het perspectief voor heropstart op 1 september er al veel langer is, werden de voorbije weken al minstens 5 faillissementen in de sector uitgesproken, wat nogmaals de ernst van de situatie onderlijnt. Dit kan zo niet verder", eindigt Frédéric François, CEO van Fisa, organisator van onder andere Batibouw.

Publicatiedatum: