Abonneren

Vacatures

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen week

Top 5 - afgelopen maand

Weer

Sterke groei groothandels in verlichting, aantal winkels neemt juist gestaag af

Uit het Marketingrapport Verlichtingszaken 2020 van marktdata.nl blijkt dat het aantal verlichtingszaken gestaag afneemt, terwijl het aantal groothandels in verlichtingsartikelen juist sterk groeit. De laagste winkeldichtheid van verlichtingszaken is te vinden in de provincies Flevoland en Groningen.

FOTO TER ILLUSTRATIE - EXPO TRADING HOLLAND (ETH).

Uit het Marketingrapport Verlichtingszaken 2020 van marktdata.nl blijkt dat zowel het aantal bedrijven als het aantal vestigingen (verkooppunten) van verlichtingszaken de afgelopen jaren is gedaald. Verlichtingszaken staan in het Handelsregister en bij het CBS geregistreerd onder de SBI-code 47592. In januari 2020 staan in het Handelsregister van de Kamers van Koophandel 281 bedrijven in Nederland met als hoofdactiviteit “winkels in verlichtingsartikelen” ingeschreven (SBI-code 47592), waarvan 242 als economisch actieve hoofdvestiging of zelfstandige vestiging. Over de afgelopen jaren laat zowel het aantal bedrijven als het aantal vestigingen een daling zien.

Het aantal bedrijven met als hoofdactiviteit “winkels in verlichtingsartikelen” is de afgelopen vijf jaar met 16,7 procent afgenomen van 270 in het jaar 2015 tot 225 in het eerste kwartaal van 2020.

Het aantal vestigingen is in de periode 2014-2019 afgenomen met 14,5 procent, van 310 in het jaar 2014 tot 265 in het eerste kwartaal van 2019. Onderstaand figuur toont de procentuele mutatie per jaar van het aantal bedrijven en het aantal vestigingen van verlichtingszaken volgens cijfers van het CBS (SBI-code 47592).

In het jaar 2012 was de daling van het aantal vestigingen en bedrijven in de verlichtingsdetailhandel het grootst. In dat jaar nam het aantal bedrijven en vestigingen met circa 7 procent af.

Nevenactiviteiten
Uit een analyse van de geregistreerde nevenactiviteiten van verlichtingszaken in het Handelsregister blijkt dat de meest voorkomende nevenactiviteit te vinden is in de categorie groothandel in verlichtingsartikelen. Bijna 13 procent van de verlichtingszaken heeft een nevenactiviteit op dit gebied. Daarnaast komen winkels in meubels regelmatig voor als nevenactiviteit van verlichtingszaken.

Omgekeerd zijn er ook ondernemingen met een andere hoofdactiviteit die de SBI-code 47592 (winkels in verlichtingsartikelen) als nevenactiviteit hebben. Er zijn 437 ondernemingen die winkels in verlichtingsartikelen als nevenactiviteit hebben. Van de ondernemingen die winkels in verlichtingsartikelen als nevenactiviteit hebben betreft het in bijna een kwart van de gevallen bedrijven in de categorie winkels in artikelen voor woninginrichting met een algemeen assortiment (algemene woninginrichters). Daarnaast komt een verlichtingszaak als nevenactiviteit veel voor bij meubelzaken en groothandelaren in verlichtingsartikelen.

Geografische spreiding
De provincie Noord-Holland telt met 49 verlichtingszaken het grootste aantal vestigingen. 18,6 Procent van alle verlichtingszaken is in deze provincie gevestigd. Flevoland heeft met twee verlichtingszaken het kleinste aantal vestigingen. Onderstaand figuur toont de ranglijst van het aantal vestigingen van verlichtingszaken per provincie.

Ondanks het grote aantal verlichtingszaken in Zuid-Holland, ligt het verzorgingsgebied per winkel (qua aantal inwoners) boven het landelijk gemiddelde. De provincie Flevoland telt met meer dan 200.000 inwoners per vestiging het grootste aantal inwoners per verlichtingszaak. In Overijssel is het aantal inwoners per winkel (krap 43.000) het kleinst. Het landelijk gemiddelde komt uit op 65.700 inwoners per verlichtingszaak. Onderstaande figuur toont de ranglijst van het aantal inwoners per winkel per provincie.

Bron: Marketingrapport Verlichtingszaken 2020

Meer informatie:
Van Es Marketing Services
Willem de Clercqstraat 53
7604 AR  Almelo
tel 0546 45 66 62
mob 06-24207401
info@marktdata.nl
www.marktdata.nl


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.