'Dit slaat in als een bom, zo'n mooi bedrijf stukgemaakt door corona'

Verhuurbedrijf meubels en vloerbedekkingen failliet: meer dan 600 mensen op straat

In de afgelopen maanden werden al vele tientallen tijdelijke contracten niet verlengd. Het uit meer dan 700 personeelsleden bestaande bedrijf, marktleider in Europa op het gebied van meubelverhuur en vloerbedekkingen voor beurzen, congressen en evenementen, probeerde op die manier de coronacrisis te overleven. Het bestand dunde uiteindelijk uit naar 613 werknemers, waarvan het merendeel werkloos thuis zat; het werk was compleet opgedroogd.

Met steun van de Nederlandse overheid leek het even de goede kant uit te gaan, maar doordat het bedrijf wereldwijd actief is en ook bedrijven heeft in onder meer België, Duitsland, Frankrijk, Verenigd Koninkrijk, Spanje en Zwitserland was een faillissement van JMT Rental Services en Floorcoverings onvermijdelijk. Beide bedrijven maken op hun beurt deel uit van moederconcern Boemer Beheer BV uit Utrecht. Daaronder valt ook Hapéco, waarover Wonen360 woensdag al berichtte.De verslagenheid onder het personeel is groot, laat Kees Jansen, commercial manager Floorcoverings bij JMT weten als we hem donderdagochtend bellen. Van de directie is niemand te spreken. Die ochtend wordt er druk overlegd met de curator. Of er sprake is van een doorstart, is in dit stadium niet te zeggen. Daarover wordt druk onderhandeld.

Woensdag 8 juli is het bedrijf, dat een hoofdvestiging heeft in Dinteloord (Noord-Brabant), door de rechtbank in Amsterdam officieel failliet verklaard. Als curator is aangesteld mr E.W. Baart. Het tot voor kort zeer succesvolle bedrijf, dat vooral op beurzen en andere evenementen actief was, is dus door de coronacrisis kopje onder gegaan. 

Op de sociale media kanalen wordt massaal gereageerd op het faillisement. "Wat verschrikkelijk jammer! En niet alleen JMT is de dupe van deze crisis. Ook toeleveranciers en ZZP'ers zijn hiermee de klos. Heel veel sterkte allemaal en naar duimen voor een doorstart nadat deze ellende voorbij is", laat Inge-Jan Mens weten.
"Dit slaat voor heel veel mensen in als een bom, in- en intriest, zo'n mooi bedrijf stuk gemaakt door het coronavirus", schrijft Miranda Zantboer.

In 1982 opgericht
Een kleine veertig jaar geleden, in 1982 werd JMT opgericht door de broers Van de Merbel die een stofferingsbedrijf hadden in het Dinteloord. Op verzoek van een van de trouwe relaties uit die tijd voorzagen ze een beursstand van vloerbedekking, een gouden greep zo bleek. Al snel leidde dit tot het leveren aan meer klanten wanneer zij aan een beurs deelnamen, dat zorgde tot meer en meer bekendheid in de wereld van beurzen, congressen en evenementen. Gaandeweg werd het assortiment uitgebreid met meer soorten tapijt én meubilair. Eind jaren '80 werd zelfs al voorzichtig buiten de landsgrenzen gekeken en werd het verzorgingsgebied van JMT groter en groter.

Begin jaren '90 vond de eerste overname plaats. Met deze overname van een groot meubelbedrijf in Duitsland werd JMT een internationale onderneming. En bij die ene vestiging bleef het niet. Meer Duitse locaties volgden en dit was gelijk de start van een snelle internationale groei. Na Duitsland volgde onder meer Frankrijk, Spanje en Engeland met voorraadhoudende vestigingen. Daarnaast had JMT verkoopkantoren in Italië, Zwitserland en natuurlijk België.

Wie het personeel een hart onder de riem wilt steken, kan zijn steunbetuiging sturen naar info@jmt.nl.


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Instagram Facebook Rss Twitter LinkedIn

© Wonen360.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven