Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Marketingrapport Keukenzaken 2020 toont actuele ontwikkelingen:

'In slechts 3 provincies is aantal vestigingen keukenzaken afgelopen 10 jaar toegenomen'

Keukenzaken staan in het Handelsregister en bij het CBS geregistreerd onder de SBI-code 47525. In januari 2020 staan in het Handelsregister van de Kamers van Koophandel 1170 bedrijven in Nederland met als hoofdactiviteit 'winkels in keukens' ingeschreven (SBI-code 47525), waarvan 847 als economisch actieve hoofdvestiging of zelfstandige vestiging.

Van alle ingeschreven keukenzaken zijn er 1070 economisch actief. Economisch actief betekent dat er in deze ondernemingen ten minste 15 uur per week wordt gewerkt en daarmee deelneemt aan het economisch verkeer. Economisch actief impliceert dat de onderneming aan het economisch verkeer deelneemt. Een pensioen B.V. is een voorbeeld van een bedrijf dat niet economisch actief is. In bovenstaande telling zijn bedrijven met de betreffende SBI-code als nevenactiviteit niet meegenomen. 309 bedrijven staan met de SBI-code 47525 (winkels in keukens) als nevenactiviteit geregistreerd.

Ontwikkeling aantal bedrijven en vestigingen
Onderstaand figuur toont de ontwikkeling van het aantal bedrijven en het aantal vestigingen van winkels in keukens volgens cijfers van het CBS (SBI-code 47525).

Ontwikkeling aantal bedrijven en vestigingen van winkels in keukens per jaar volgens het CBS. *) voorlopige cijfers

In de periode 2010-2015 nam het aantal bedrijven en vestigingen in de keukenbranche af. Over de afgelopen 5 jaar laat zowel het aantal bedrijven als het aantal vestigingen een stijging zien. Het aantal bedrijven met als hoofdactiviteit “winkels in keukens” is de afgelopen vijf jaar met 15,5 procent toegenomen van 580 in het jaar 2015 tot 670 in het eerste kwartaal van 2020. Het aantal vestigingen is in dezelfde periode toegenomen met 12,9 procent, van 850 in het jaar 2015 tot 960 in het eerste kwartaal van 2020.

Onderstaand figuur toont de procentuele mutatie per jaar van het aantal bedrijven en het aantal vestigingen van keukenzaken volgens cijfers van het CBS (SBI-code 47525).

Procentuele mutatie aantal bedrijven en vestigingen van keukenzaken per jaar volgens het CBS. *) voorlopige cijfers

In de jaren 2009 en 2010 was de daling van het aantal bedrijven in de keukendetailhandel het grootst. In beide jaren nam het aantal bedrijven met ruim vijf procent af. In het jaar 2015 nam het aantal bedrijven en vestigingen het sterkst toe. In dat jaar groeide het aantal vestigingen met 8,8 procent.

Hoofd- en nevenactiviteiten
Uit een analyse van de geregistreerde nevenactiviteiten van keukenzaken in het Handelsregister blijkt dat de meest voorkomende nevenactiviteit te vinden is in de categorie winkels gespecialiseerd in overige doe-het-zelfartikelen. Bijna 12 procent van de keukenzaken heeft een nevenactiviteit op dit gebied. Onder deze categorie staan veel sanitair speciaalzaken geregistreerd. Daarnaast komt bouwtimmeren regelmatig voor als nevenactiviteit van keukenzaken.

 
Omgekeerd zijn er ook ondernemingen met een andere hoofdactiviteit die de SBI-code 47525 (winkels in keukens) als nevenactiviteit hebben. Er zijn 309 ondernemingen die winkels in keukens als nevenactiviteit hebben. Van de ondernemingen die winkels in keukens als nevenactiviteit hebben betreft het in ruim 14 procent van de gevallen bedrijven in de categorie bouwtimmeren. Daarnaast komt een keukenzaak als nevenactiviteit veel voor bij groothandelaren in huismeubilair en producenten van keukens.

Geografische spreiding
De provincies Zuid-Holland en Noord-Brabant hebben beiden met 184 keukenzaken het grootste aantal vestigingen. 34,4 Procent van alle keukenzaken is in deze provincies gevestigd. Flevoland heeft met 23 keukenzaken het kleinste aantal vestigingen. Onderstaand figuur toont de ranglijst van het aantal vestigingen van keukenzaken per provincie.


Aantal keukenzaken per provincie

Ondanks het grote aantal keukenzaken in Zuid-Holland, ligt het verzorgingsgebied per winkel (qua aantal inwoners) ruim boven het landelijk gemiddelde. De provincie Groningen telt met meer dan 20.000 inwoners per vestiging het grootste aantal inwoners per keukenzaak. In Zeeland is het aantal inwoners per winkel (krap 11.000) het kleinst. Het landelijk gemiddelde komt uit op 16.000 inwoners per keukenzaak. Onderstaande figuur toont de ranglijst van het aantal inwoners per winkel per provincie.

Aantal inwoners per keukenzaak per provincie

Onderstaand figuur toont de procentuele mutatie van het aantal vestigingen van keukenzaken per provincie over de afgelopen tien jaar (2020 ten opzichte van 2010).


Procentuele mutatie aantal vestigingen van keukenzaken per provincie afgelopen tien jaar (bron: CBS)

In slechts drie provincies is het aantal vestigingen van keukenzaken de afgelopen tien jaar toegenomen. Zowel nominaal als procentueel gezien is het aantal bedrijfsvestigingen van keukenzaken in de provincie Noord-Brabant het sterkst toegenomen met 10 procent. Flevoland kent met -20% de sterkste procentuele afname van het aantal keukenzaken.

Wilt u meer weten over de keukenbranche? Zoals onder meer een compleet beeld van de branchestructuur, ontwikkelingen en trends, inkoopgedrag en leveranciers van keukenzaken en via welke media u keukenzaken kunt bereiken? Bestel dan het Marketingrapport Keukenzaken 2020.

Bron: Marketingrapport Keukenzaken 2020

Meer informatie:
Van Es Marketing Services
Willem de Clercqstraat 53
7604 AR  Almelo
tel 0546 45 66 62
mob 06-24207401
info@marktdata.nl
www.marktdata.nl

Publicatiedatum: