Abonneren

Vacatures

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen week

Top 5 - afgelopen maand

Weer

Barometer woonbranche veert licht op

De stand van de woonbranche economische barometer is in juni, na de dramatische daling in het begin van de coronacrisis, wat opgekrabbeld. De barometer sloot juni af met een stijging van ruim 4,5 punt ten opzichte van de voorgaande maand, op een stand van -7,45. De meeste deelindicatoren waaruit de barometerstand is opgebouwd verbeterden de afgelopen maand. Zowel het producenten- als het consumentenvertrouwen nam toe in juni. En de omzet van woonwinkels steeg ongekend sterk met ruim 19 procent ten opzichte van de voorgaande maand. Alleen de deelindicator over de woningmarkt is de afgelopen maand gedaald.

De woonbranche economische barometer is opgebouwd uit de volgende deelindicatoren.

Omzetontwikkeling woondetaillisten
De index van de omzetontwikkeling van woondetaillisten is over de maand mei 2020 uitgekomen op 19,2. Daarmee is deze deelindicator de afgelopen maand met ruim 20 punten verbeterd. Woonwinkels (winkels in meubels, verlichtingsartikelen en artikelen voor woninginrichting met een algemeen assortiment) noteerden in mei een stijging van de omzetwaarde van 19,2 procent ten opzichte van de voorgaande periode volgens het CBS. Het volume nam toe met 17,8 procent.

Consumentenvertrouwen
In juni zijn consumenten wat minder somber, meldt het CBS. Het consumentenvertrouwen komt uit op -27, tegen -31 in mei. De koopbereidheid gaat van -17 naar -11. Consumenten zijn over de financiële situatie in de afgelopen 12 maanden een fractie positiever. Verder is hun oordeel over de financiële situatie in de komende 12 maanden minder negatief en vinden consumenten de tijd voor het doen van grote aankopen minder ongunstig dan in mei.

Producentenvertrouwen
In juni waren industriële ondernemers opnieuw minder negatief. Het producentenvertrouwen ging van -25,1 in mei naar -15,1 in juni. In juni verbeterde het oordeel over de verwachte bedrijvigheid opnieuw zeer sterk. De ongekende verslechtering van dit oordeel in april is in twee maanden tijd grotendeels teniet gedaan. Het oordeel over de orderportefeuille verbeterde ook een fractie. Over de voorraden gereed product oordeelden producenten echter iets negatiever.

Woningmarkt
In mei 2020 zijn er volgens cijfers van het CBS 18.347 bestaande koopwoningen verkocht. Dat is 6,9 procent minder dan in dezelfde periode een jaar eerder. Ten opzichte van april werden er in mei 2,7 procent minder bestaande koopwoningen verkocht in Nederland. De deelindicator van de woningmarkt staat op -6,9. Dat is de laagste stand van deze deelindicator in dit jaar tot nu toe.

De woonbranche economische barometer geeft een actueel beeld van het economisch klimaat in de woonbranche. De barometer is opgebouwd uit een aantal marktcijfers die sterk bepalend zijn voor de woonbranche, zoals het consumentenvertrouwen, producentenvertrouwen, indexcijfers over de woningmarkt en het indexcijfer van de omzetontwikkeling van woondetaillisten in Nederland. Het saldo van deze indexcijfers vormt de stand van de woonbranche economische barometer. Een negatieve stand van de barometer duidt op een krimpende markt. Staat de barometer boven de nullijn dan is er sprake van groei.

Meer informatie:
Van Es Marketing Services
Willem de Clercqstraat 53
7604 AR  Almelo
tel 0546 45 66 62
mob 06-24207401
info@marktdata.nl
www.marktdata.nl


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.