14 jaar durende juridische strijd meubelfabrikant lijkt na verwerping cassatieberoep ten einde

De Charly-stoel van Montis is niet langer auteursrechtelijk beschermd. Stoffeerderij Klaver heeft daardoor geen merkinbreuk gepleegd door de verkoop van gerepareerde stoelen. Dat stelde het Gerechtshof Amsterdam al in januari, nadat het uitspraak had gedaan in een langlopende geschil tussen de meubelfabrikant uit Dongen en Stoffeerderij Klaver uit Ermelo. Doordat Montis de zaak verloor, moest het bedrijf alle kosten van het geding aan Klaver betalen. Het ging  hierbij om een bedrag van ruim 20.000 euro. Montis ging echter in cassatieberoep. De Hoge Raad werd gevraagd om de eerdere uitspraak van het gerechtshof te vernietigen. Afgelopen vrijdag (26 juni) werd duidelijk dat dit cassatieberoep is verworpen. Daarmee lijkt een einde te zijn gekomen aan een juridische strijd die 14 jaar heeft geduurd.

Stoffeerderij Klaver biedt gereviseerde stoelen te koop aan, onder meer via advertenties op Marktplaats en haar website. Hierin wordt gewezen dat het gaat om geherstoffeerde Charly meubelen van Montis. Er wordt verder vermeld dat de stoelen zijn bijgevuld en opnieuw bekleed. Montis is van oordeel dat dit niet door de beugel kan, maar de slotsom van het gerechtshof was in januari 2020 dat daarvoor geen rechtsgrond is gevonden, zo bleek uit een rapport dat volledig in te zien is via Hof Amsterdam.

Franse auteursrecht
In de afgelopen week mocht de Hoge Raad zich opnieuw buigen over de vraag of de Charly fauteuil van Montis in Nederland auteursrechtelijke bescherming geniet. Waar Montis zich eerst op het Nederlandse en Duitse Auteursrecht heeft beroepen, deed Montis in deze zaak een beroep op het Franse auteursrecht. De vraag die nu centraal stond, is of het auteursrecht op stoel Charly van Montis wel herleeft op grond van art. 51 lid 1 Auteurswet wegens auteursrechtelijke bescherming in Frankrijk. De opinies hierover van de Franse advocaten van beide partijen staan tegenover elkaar. De advocaat-generaal is echter van mening dat de vraag of een concreet werk beschermd is of was, geen zuivere rechtsvraag is.

Geen rechtsmiddel
Al in 2006 heeft Montis tegen Klaver een kort geding gevoerd en gevorderd, kort gezegd, dat Klaver het op de markt brengen van geherstoffeerde meubelmodellen van Montis zou staken. De voorzieningenrechter van de rechtbank Amsterdam heeft de vorderingen van Montis bij vonnis van 13 juli 2006 afgewezen. Tegen dit kort gedingvonnis heeft Montis geen rechtsmiddel aangewend. 

Bronnen: Rechtspraak, Recht.nl, Linkeddata en Boek9


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.