Fenneke Wortelboer: "Je kunt in een showroom wonen, maar je helemaal niet thuis voelen"

Fenneke Wortelboer helpt met Kleur&Vorm stellen met bouwplannen keuzes te maken voor het ontwerp van hun droomhuis. De gevoelskant van wonen, welbevinden, functionaliteit en leefstijl zijn daarbij uitgangspunt. Sinds 2001 is ze gespecialiseerd in dat wat je niet ziet maar wel voelt. Je omgeving heeft namelijk, zonder dat je het beseft, invloed op hoe jij je voelt.

Zoals de onderbewuste invloed van kleur, vormen, licht, materialen, ruimtelijke verhoudingen, indelingen, akoestiek en meer. Door deze thema’s bewust positief in te zetten ervaar je meer woonplezier. Je kunt in een showroom wonen maar je helemaal niet thuis voelen. Je thuis voelen gaat over méér dan een mooi plaatje. Of denk aan de ziekmakende gevolgen van kantoor’tuinen’ die onlangs in het nieuws kwamen.Het welbevinden van de bewoners zou altijd uitgangspunt moeten zijn bij een ontwerp, vindt Fenneke. ‘Het zou de nieuwe standaard in de bouwwereld en interieurbranche moeten zijn’. Dat is haar missie. Daarom staat ze vaak op podia om mensen met bouwplannen wakker te schudden. Altijd zijn de reacties: “Zo had ik het nog niet bekeken” en willen zij hun bouwtekeningen door haar laten toetsen.

Als ze bouwplannen toetst krijgt ze vaak indelingen onder ogen die ronduit onhandig en onprettig zijn in gebruik. Helaas merk je dat vaak pas als je er al woont.

Ze gruwelt van woonprogramma’s op televisie waar mensen weggestuurd worden en de stylist bepaalt hoe het wordt. Waar dierbare kasten worden geverfd of doormidden gezaagd. Dat vindt ze een proces van de opdrachtgever. Hij en zij moeten zich er thuis voelen, toch?

Fenneke ziet dan ook de rol van de adviseur als inspireren en inzicht geven, zodat opdrachtgevers gemakkelijker zèlf hun keuzes kunnen maken. Zo werkt ze zelf bij ál haar diensten.

8 jaren heeft Fenneke extern interieurstylisten opgeleid tot professionals. Echter in examentijd werd het voldoen aan de voorwaarden voor de cursisten belangrijker dan het interieurontwerp op zich. Dat knaagde steeds meer.

Om haar missie nog beter te kunnen uitdragen heeft zij een aantal jaren geleden haar eigen Mindful Wonen interieuropleiding ontwikkeld vanuit haar specialisme. Waarin zij vrouwen met een interieurpassie opleidt tot interieurvormgevers die vanuit een diepere holistische laag meer willen geven dan alleen kleur- en interieuradvies. Deze opleiding vind je nergens anders op de wereld. 

In de verdiepingsstof komt de invloed van ruimten en het effect op woongenot uitgebreid aan bod. Een ontwerp op de tekentafel kan er nog zo mooi uitzien, maar als dat niet prettig in gebruik is wat is dan het belangrijkst? Hoe zou je het zelf vinden als je jaren woont in een woonkamer waar de zon nooit binnen kan komen? In deze tijd hebben vast veel mensen het effect op henzelf gemerkt.

Fenneke pakt wonen holistisch aan, want het één heeft invloed op het andere. Daarom ontwerpt ze huizen van binnenuit naar buiten. Vanuit gebruik, functionaliteit, eigen interieur en vanuit hoe een ruimte prettig voelt. Dankzij deze aanpak staat Kleur&Vorm in de Nationale Architectuurgids.

Meer informatie:
Kleur&Vorm
06-5314 3565 
inspiratie@kleurenvorm.nl 
www.kleurenvorm.nl


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.